Mejla

Ingvar Persson

AF-slakten glädjer bara Academedia

Situationen beskrivs som en mardröm

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LINN MALMÉN

Trots hot om miljonböter på grund av brister i företagets gymnasieskolor är direktören för det privata utbildningsföretaget Academedia Marcus Strömberg optimistisk. Han har nämligen identifierat en ny miljardmarknad, privat arbetsförmedlande med offentliga bidrag.

Direktör Strömberg är antagligen en av mycket få som verkligen ser fram mot den slakt av Arbetsförmedlingen som just nu håller på att genomföras i januariavtalets spår. För de flesta andra, också de företag som fram till i dag har arbetat på myndighetens uppdrag, framstår det som händer med arbetsmarknadspolitiken som en katastrof under uppsegling.

Situationen är en mardröm

I Svenska Dagbladet beskriver källor inom regeringskansliet situationen som en "mardröm".

Servettbudgeten som moderater och kristdemokratern röstade igenom med Sverigedemokraternas hjälp innebar en chockbesparing för Arbetsförmedlingen. När Centerns Martin Ådahl dessutom lyckades skriva in en detaljerad plan för privatisering av verksamhetens kärna, själva arbetsförmedlandet, i januariavtalet innebar det akut kris.

I själva verket har Sverige en omfattande erfarenhet av att privatisera arbetsförmedlingen. Under Reinfeldts regeringar prövades först "jobbcoacher" och sedan ”etableringslotsar”. Ingen kan påstå att det gick bra.

Jobbcoacherna kollapsade i ett träsk av lurendrejeri och ineffektivitet, etableringslotsarna fick läggas ner efter misstankar om rekrytering till IS, bedrägerier och utpressning.

Nu ska experimentet förvandlas till ett hastigt hopsnickrat fullskaleförsök samtidigt som alla tecken pekar mot att konjunkturen viker. Samtidigt måste myndigheten stänga 130 lokala kontor och säga upp nästan 2 000 medarbetare. Över 1 000 anställda har dessutom slutat på eget initiativ.

Dollartecknen snurrar

Det är inte konstigt att dollartecknen börjar snurra för Academedias chef Marcus Strömberg.

Alla andra - fack, arbetsgivare och anställda - är eniga. Det senaste årets politiska beslut håller på att skapa en katastrof.

Som om inte det vore nog, ingen tycks egentligen vara intresserad av att ta ansvar. Arbetsmarknadsministern ska flytta till Bryssel, Arbetsförmedlingens generaldirektör får inte fortsätta, Moderaterna rycker på axlarna åt konsekvenserna av deras spel runt budgeten och arkitekten bakom dagens politik, centerpartisten Martin Ådahl, pekar energiskt finger åt allt och alla.

En socialdemokratisk regering har faktiskt inte råd att misslyckas med arbetsmarknadspolitiken. Inte ens när det finns ett avtal att följa.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.