Mejla

Ingvar Persson

I år får ministrarna vänta på kräftorna

Jobben viktigast i nästa års budget

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förra året kunde regeringen som vanligt träffas på Harpsund.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Förra året kunde regeringen som vanligt träffas på Harpsund.

LEDARE

De senaste månaderna har förändrat bilden av vad som är politiskt möjligt. När pandemin slog till kunde staten stötta välfärden med miljarder, höja a-kassan och delvis avskaffa karrensavdraget. Allt sådant som tidigare var stört omöjligt.

Behovet av politik är inte mindre i dag. När pandemin så småningom drar sig tillbaka ska samhället möta en ekonomisk kris. Trots jättelika stöd till permittering och omställning har Sverige nu en arbetslöshet på drygt 9 procent. Företag har slagits ut och hela branscher går på knäna. Hårdast drabbas det som redan tidigare hade svårt att få ett jobb.

Ett annorlunda år

I vanliga fall skulle ministrarna den här helgen ha samlats på Harpsund för att äta kräftor och inleda slutarbetet med budgeten. Så blir det inte riktigt i år. I grunden är det mesta ändå sig likt.

Miljöpartiet vill ha rotavdrag för solceller. Klimatomställningen måste bli en huvudpunkt i den kommande budgeten. Centerpartiet har liknande idéer men skickar också med förslag om nya skattesänkningar.

Liberalerna vill sänka skatten, för företag. Dessutom tycker man att arbetsgivaravgiften för unga ska sänkas.

Det sista är ganska makalöst.

Politik som inte fungerar

Vi vet att sänkta arbetsgivaravgifter för unga inte fungerar. Det har nämligen prövats, redan 2007. Eftersom det mesta av subventionen gick till företag som ändå skulle ha anställt unga landade priset staten fick betala för varje nytt jobb på minst en miljon kronor.

Det motsvarade ungefär lönen för fyra unga. Det är usel mattematik.
Budgeten för 2021 handlar om att stimulera ekonomin, och sätta jobben i fokus. Precis som Magdalena Andersson brukar säga vet vi en del om hur det ska göras. Det finns två tumregler.

Gemensamma investeringar och satsningar på välfärden är effektiva verktyg. Insatser som stärker jämlikheten och ger de som har minst marginaler möjligheter att konsumera också.

Pengar till kommunerna

I klartext kan det bara betyda nya stora tillskott till kommunerna. Om det är en sak pandemin har lärt oss är det precis att vården, omsorgen och skolan behöver rustas.

Det måste också betyda mer pengar till trygghetssystemen. Gör de tillfälliga förbättringarna av a-kassan permanenta. Ta bort sjukförsäkringens karensdag på riktigt. Och sätt stopp för oskicket att pressa människor att gå tillbaka till jobbet i väntan på rehabilitering.

Då går det inte att prioritera skattesänkningar för välavlönade och aktieägare. Tvärt om. Skatten på till exempel kapital borde höjas.

Det handlar inte om något systemskifte, bara om att tillämpa sunt politiskt förnuft. Klarar Centerpartister och Liberaler det?


Vad borde regeringen satsa på i årets budget? Och hur ska de fyra partierna kunna enas? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 och pågår i ungefär en halvtimme. Du kan dock ställa din fråga redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.