I år får ministrarna vänta på kräftorna

Jobben viktigast i nästa års budget

Förra året kunde regeringen som vanligt träffas på Harpsund.

De senaste månaderna har förändrat bilden av vad som är politiskt möjligt. När pandemin slog till kunde staten stötta välfärden med miljarder, höja a-kassan och delvis avskaffa karrensavdraget. Allt sådant som tidigare var stört omöjligt.

Behovet av politik är inte mindre i dag. När pandemin så småningom drar sig tillbaka ska samhället möta en ekonomisk kris. Trots jättelika stöd till permittering och omställning har Sverige nu en arbetslöshet på drygt 9 procent. Företag har slagits ut och hela branscher går på knäna. Hårdast drabbas det som redan tidigare hade svårt att få ett jobb.

Ett annorlunda år

I vanliga fall skulle ministrarna den här helgen ha samlats på Harpsund för att äta kräftor och inleda slutarbetet med budgeten. Så blir det inte riktigt i år. I grunden är det mesta ändå sig likt.

Miljöpartiet vill ha rotavdrag för solceller. Klimatomställningen måste bli en huvudpunkt i den kommande budgeten. Centerpartiet har liknande idéer men skickar också med förslag om nya skattesänkningar.

Liberalerna vill sänka skatten, för företag. Dessutom tycker man att arbetsgivaravgiften för unga ska sänkas.

Det sista är ganska makalöst.

Politik som inte fungerar

Vi vet att sänkta arbetsgivaravgifter för unga inte fungerar. Det har nämligen prövats, redan 2007. Eftersom det mesta av subventionen gick till företag som ändå skulle ha anställt unga landade priset staten fick betala för varje nytt jobb på minst en miljon kronor.

Det motsvarade ungefär lönen för fyra unga. Det är usel mattematik.
Budgeten för 2021 handlar om att stimulera ekonomin, och sätta jobben i fokus. Precis som Magdalena Andersson brukar säga vet vi en del om hur det ska göras. Det finns två tumregler.

Gemensamma investeringar och satsningar på välfärden är effektiva verktyg. Insatser som stärker jämlikheten och ger de som har minst marginaler möjligheter att konsumera också.

Pengar till kommunerna

I klartext kan det bara betyda nya stora tillskott till kommunerna. Om det är en sak pandemin har lärt oss är det precis att vården, omsorgen och skolan behöver rustas.

Det måste också betyda mer pengar till trygghetssystemen. Gör de tillfälliga förbättringarna av a-kassan permanenta. Ta bort sjukförsäkringens karensdag på riktigt. Och sätt stopp för oskicket att pressa människor att gå tillbaka till jobbet i väntan på rehabilitering.

Då går det inte att prioritera skattesänkningar för välavlönade och aktieägare. Tvärt om. Skatten på till exempel kapital borde höjas.

Det handlar inte om något systemskifte, bara om att tillämpa sunt politiskt förnuft. Klarar Centerpartister och Liberaler det?


Vad borde regeringen satsa på i årets budget? Och hur ska de fyra partierna kunna enas? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 och pågår i ungefär en halvtimme. Du kan dock ställa din fråga redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    21 aug 2020

    Då börjar det bli dags att avsluta dagens chatt. Än en gång, tack för frågor och inlägg. Det är en historisk, och historiskt viktig, budget regeringen förbereder. Pandemin och den ekonomiska krisen kommer att prägla politiken under lång tid, och budgeten för 2021 anger nog hur.

  • Ingvar Persson
    21 aug 2020

    Hej Tore.

    Det kan jag faktiskt inte svara på. Om du verkligen har fått betala tull och frakt två gånger antar jag att du måste vända dig till posten.

  • 21 aug 2020

    köpte varan från utlandet,,fickbetala 2gånger för tull och post nord ändå får inte paketet hem till dörren,varför ??

    tore
  • Ingvar Persson
    21 aug 2020

    Hej Albin.

    Du har rätt. Ett höjt grundbelopp i system som försörjningsstödet eller sjukersättningen skulle vara bra för ekonomin, och bra för många människor. Jag tvivlar dock på att det kommer att finnas med. Spöket från tiden med Anders Borg finns kvar och inte minst Liberaler och Centerpartister pratar fortfarande om arbetslinjen som att göra det ännu svårare för sjuka, arbetslösa och fattiga. Vi får fortsätta att upprepa att det är dålig politik.

  • 21 aug 2020

    Jag hoppas verkligen att den här budgeten kommer att vara mer hjälpsam mot oss som har det sämst ekonomiskt, vi som går på försörjningsstöd eller sjukersättning. Vilken oväntad överraskning det vore om grundbeloppet i dessa utbetalningar höjdes, vi har det inte så lätt ändå, och man upplever att politiken ser väldigt lite till de allra fattigaste...

    Albin