Mejla

Jenny Wennberg

Hela Sverige måste få plats i debatten

Klyfta mellan partiledarna och verkligheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En av frågorna i Agendas partiledardebatt i SVT är ”delat land”. Det är på tiden att hela Sverige hamnar i fokus.
Foto: LASSE ALLARD
En av frågorna i Agendas partiledardebatt i SVT är ”delat land”. Det är på tiden att hela Sverige hamnar i fokus.

Partiledardebatten i SVT Agenda i kväll sker efter en turbulent vecka där Stefan Löfven vred tillbaka fokus till migrationsfrågan, efter en period då det äntligen funnits utrymme för annat i debatten, som hur den kommunala krisen egentligen ska lösas.

Debatten i Agenda kommer handla om klimatet, ingen överraskning där, migration och kriminaliteten, knappast förvånande, och ”delat land”.

Men det borde inte behövas krisläge i kommunerna för att media och politiker ska inse att Sverige är större än Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kommuner på knäna

I Motala har kommunpolitikerna sänkt värmen på äldreboenden och tycker att pensionärerna kan dra en filt över sig om de fryser. I Kiruna ska antalet elevassistenter skäras ner från 75 till 25. För inte alls länge sedan fanns inte en enda fast anställd läkare på vårdcentralen i Hofors, en kommun med 9000 invånare. Istället hölls vårdcentralen igång med hjälp av över 30 stafettläkare. Det här är bara några exempel ur den svenska verkligheten.

Staten tar inte sitt ansvar

Samtidigt arbetar staten hårt för att lägga över kostnader på kommunerna. Den personliga assistansen är ett bra exempel på detta. När allt fler nekas stöd av Försäkringskassan, är den hjälp som återstår den kommunala. Vilket lett till att kommunerna bland annat börjat bygga barnboenden.

Ett nytt utjämningssystem ska förvisso införas, men det flyttar runt kommunala medel, vilket är något helt annat än statliga resurstillskott till kommunerna.

Att höra Magdalena Andersson mysa över hur duktig regeringen är på att hålla utgiftstak och betala av på statsskulden är, till skillnad från vad man verkar tro på regeringskansliet, inte förtroendeingivande. Det är idag bara ett besked till pensionärerna i Motala om att det blir fortsatt knapert.

Det är mot denna bakgrund kvällens partiledardebatt i SVT hålls.

Liberalerna borde skämmas

Liberalernas främsta bidrag i Januariavtalet har varit slopad värnskatt.

Även om detta med krav på att rika män i Stockholm ska slippa betala värnskatt säkert lät som en kanonidé på Liberalernas partikansli, handlar det om usel politik som kostar oss sex miljarder. Pengar som skulle behövas i välfärden. De rika männen på Östermalm i Stockholm klarar sig ändå.

Det pratas mycket om klyftor i dessa dagar. Centern har präglat Januariavtalet med ett stärkt landsbygdsfokus. Det är bra. Även Kristdemokraterna har yrvaket insett att Sverige är större än influencerfester i Stockholm.

Men frågan är ändå om inte den största klyftan just nu finns mellan partiledarna och verkligheten.

Förhoppningsvis motbevisar kvällens debatt den tesen.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.