Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Henrik, Henry

Tvingas du jobba över ska du få mer betalt

Nu ställs högre krav på ersättning

Mer pengar i plånboken, om facken fick bestämma.

Avtalsrörelsen är igång och kraven har växlats. Från fackets sida är som vanligt en höjning av lönen en central del. Facken inom industrin har lagt ett förslag på 4,2 procentig lönepåslag. Vi får se vad det hela landar på, resultatet påverkar ju alla löntagare i hela Sverige.

Ett krav som sticker ut är IF Metall och Kommunals krav på att övertiden ska kompenseras. Det innebär kort och gott att jobbar du över ska du ha mer betalt.

Slimmad bemanning

För som det ser ut nu är det bedrövligt på arbetsmarknaden. Arbetsgivare minskar bemanningen och anställningskontrakten slimmas ner till den grad att många jobbar ofrivillig deltid och tvingas kombinera flera jobb samtidigt.

Arbetsgivare luckrar upp eller hyvlar anställdas arbetstider och bemannar passen i sista sekund. På detta sätt utnyttjar de mertiden istället. Timmar i mertid kostar samma. Däremot kostar övertid mer. Och det är det som IF Metall och Kommunal vill komma åt.

Istället för att ge medarbetare rätt till den tid som den faktiskt jobbar, hyvlar arbetsgivare tiden och sätter en lägre siffra i kontraktet. De anställda kan ha ett par timmar på sina kontrakt men ändå jobba halvtid i slutändan.

Fattigdomsgränsen

Det främsta anledningen till att många jobbar ofrivillig deltid är att anställda inte fått frågan eller att det inte går helt enkelt på grund att det är ohållbart att få ihop sitt liv med en heltid.

Trots att många har ett jobb att gå till, har de inte råd att sätta mat på bordet eller för den delen betala hyra.

Working poor kallas det - en arbetsmarknad som innebär att många behöver kombinera flera olika jobb för att få ihop den ekonomiska kalkylen. Och att många, trots arbete, är farligt nära fattigdomsgränsen.

Arbetsgivares missbruk av mertid gynnar bara dem. Medan anställda kommer i kläm och tvingas konkurrera med varandra om fler timmar. Den ofrivilliga deltiden begränsar de anställdas möjlighet att skaffa boende, bilda familj och att planera sina liv.

Inkomstskillnaderna ökar och det är den största ojämlikheten sedan mätningarna startade. Facken har försökt minska glappet genom att höja lönerna och lyfta dem längst ned i hierarkin. Med viss framgång. Att gå på mertiden kanske är det som skulle ge mest effekt. Det skulle i vilket fall som helst kännas mest i plånboken hos de anställda.

Följ ämnen i artikeln