Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Alf, Alvar

Vi behöver sänkt ränta till vår sill och potatis

Riksbanken måste täcka upp för Kristerssons misstag

Två dagar innan midsommar kommer sista räntebeskedet från Riksbanken innan många går på semester. Eftersom Ulf Kristersson inte lyckas få igång svensk ekonomi är riksbankschef Erik Thedéen så illa tvungen att agera.

Snart kommer Riksbankens sista räntebeslut innan sommarens semestrar. Två dagar innan midsommar publiceras beskedet. Många pressade hushåll hoppas på en sänkning att glädjas åt till sillen och potatisen.

Rikbankschef Erik Thedéen har egentligen inte mycket till val. Han är så illa tvungen att täcka upp för Ulf Kristerssons misslyckanden. Det är en dyster insikt som allt fler analytiker nu når fram till. Tidöregeringen lyckas inte fart på ekonomin.

Igår meddelade Nordea att man tänkt om. I tidigare prognoser har storbanken räknat med oförändrad styrränta. Nu är förväntningen istället att Riksbanken sänker ännu en gång i juni. Matpriserna stod stilla i maj. Samtidigt är tillväxten fortsatt svag.

Börjar bli pinsamt

I förra veckan kom färska oroande siffror från SCB som visar att återhämtningen inte kommer igång som den borde. Tvärtom. Ekonomin krympte till och med under början av 2025.

BNPBNP är en förkortning för Bruttonationalprodukten som innefattar värdet av alla de varor och tjänster som produceras i ett land för användning till konsumtion, export och investering under en period. minskade med 0,2 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet ifjol.

SCB:s rapport visar också att orsakerna främst finns på hemmaplan. Det är bristande investeringar inom byggsektorn och fortsatt dämpad konsumtion som är problemet. Exporten, däremot, går uppåt. Den har till och med motverkat nedgången i ekonomin.

Regeringen kan alltså inte skylla på Donald Trumps tullhot.

Situationen börjar bli pinsam för Ulf Kristersson. Ni kanske minns hur Moderaterna gick till val på löften om att ”få ordning på ekonomin”?

Att sedan leverera EU:s tredje högsta arbetslöshet imponerar såklart inte på någon. Inte heller att Sveriges tillväxt länge befunnit sig i Europas bottenskikt.

Rå klasspolitik

Visst, vi har haft en global lågkonjunktur. Men ansvaret för att det går så exceptionellt illa för Sverige i relation till jämförbara länder faller på regeringen.

Från dag ett har Tidöpartierna tagit felbeslut. Till exempel så bidrog de till att grusa byggsektorn med indragna statliga investeringsstöd. De skar ner på arbetsmarknadsutbildningarna trots att arbetslösheten steg. De har stoppat extra barnbidrag till barnfamiljer men sänkt skatten för höginkomsttagare och ISK-innehavare. Det är inte bara rå klasspolitik, det förstärker också den dåliga konjunkturen.

Konsekvenserna har varit förödande.

Åtta av tio ensamstående föräldrar är stressade över sin ekonomiska situation. Nästan hälften av alla ensamstående föräldrar med låg inkomst har behövt låna pengar för att klara mat och boende. Barnfattigdomen ökar.

Än så länge känns en ljusning avlägsen. Efter tre år av högerstyre är det nog dags att inse att den kanske inte alls kommer under den här mandatperioden.

När Kristersson sviker får vi sätta vårt hopp till Erik Thedéen.
***

Chatta med Kalle Sundin. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Nu stänger vi chatten för idag! Stort tack för engagemanget!

  • Godmorgon,

    Vart tog den vuxne I rummet vägen?

    Regeringen verkar i det närmaste desperat. Man lägger just nu mycket krut på att försöka misstänkliggöra Soc.dem. Samtidigt som SD:s och regeringens övriga agenda verkar gälla repressalier och straff för kriminella. Borde regeringen inte satsa på att "få ordning på ekonomin" som Kristersson uttryckte inför förra valet?

    Sänkning av räntan hjälper väl en del. Men är nog en "piss i Nilen" på det stora hela. Den räntesänkningen är väl knappast Kristerssons förtjänst.

    Halvar

    Nej, en sänkning är såklart inte någon totallösning som räddar ekonomin som helhet (och nej Rikbanken tar ju sina beslut oberoende av regeringen). Men en liten skjuts kan det åtminstone ge. Eftersom regeringen lämnat walkover i finanspolitiken är det nödvändigt.

    Kalle Sundin
    10 juni09.28
  • Vad hjälper sänkt ränta hushållen,för många är det redan försent o sen har även många redan bundit sina räntor?

    Torbjörn

    Cirka 70 procent av bolånetagarna har rörlig ränta i Sverige, vilket gör att vår ekonomi blir exceptionellt räntekänslig. Vår privata skuldsättning är också stor i relation till hur det ser ut i andra länder (vi är absolut för belånade, vilket vi bör göra något åt – men nu är vi i det läge vi är i). Sänkt ränta kan få fart på konsumtionen och få ekonomin att rulla, vilket i förlängningen gynnar breda grupper. Men sänkt ränta borde absolut kompletteras med exempelvis extra barnbidrag. Men tyvärr är den här regeringen inte intresserad av den sortens konjunkturpolitik.

    Kalle Sundin
    10 juni09.21
  • Tycker mig minnas att regeringen skulle fatta beslut om amorteringskrav och ev sänka kontantinsatsen till 10% för bolån under våren 2025, har jag missat något besked i detta?

    Em

    Hej! Det stämmer. Regeringen tillsatte en utredning som föreslog lägre amorteringskrav och högre bolånetak. Ett förslag ska gå ut på remiss före sommaren, enligt finansmarknadsministern.

    Kalle Sundin
    10 juni09.16
  • Nej Regeringen har inte kört ekonomin i botten, det är världskonjunkturen som är orsaken till det. Vi är en liten öppen ekomomi där ca 50% av vår BNP kommer från exporten. Är de lågkonjunktur i världen så drabbar det Sverige och Trumps tullar gör inte saken bättre. Så oavsett regering så hade det sett likadant ut i stora drag.

    Torsten Dahlquist

    Visst, lågkonjunkturen har varit global. Men ansvaret för att det går så exceptionellt illa för Sverige i relation till jämförbara länder faller på regeringen.

    SCB:s siffror för första kvartalet visar också att orsakerna till att ekonmin gått ner främst finns på hemmaplan. Det är bristande investeringar inom byggsektorn och fortsatt dämpad konsumtion som är huvudproblemen. Exporten, däremot, går uppåt. Den har till och med motverkat nedgången i ekonomin.

    Regeringen kan alltså inte skylla på Donald Trumps tullhot.

    Kalle Sundin
    10 juni09.07
Bostadsdebatt: Timbro mot Hyresgästföreningen
Bostadsdebatt: Timbro mot Hyresgästföreningen
1:08:45

Följ ämnen i artikeln