1984 är en varning, inte en instruktionsmanual

Integriteten får inte offras i kampen mot kriminaliteten

Inrikesminister Mikael Damberg (S) öppnar för att kunna avlyssna utan att det ens finns en konkret brottsmisstanke.

Polisen och Säkerhetspolisen har under ett år kunnat använda sig av hemlig dataavläsning vid misstankar om allvarliga brott. Det innebär att polisen får tillgång till telefoner, appar, lösenord och chattmeddelanden som skickas och tas emot. Lagen som tillåter det här infördes för knappt ett år sedan. Men nu använder sig polisen av spionprogrammen i mycket högre utsträckning än vad som var väntat när lagen infördes.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) berättar för Aftonbladet om hur bra den nya övervakningspolitiken är. ”Vi har gjort det enklare att besluta om hemlig avlyssning. Vi har dessutom tillåtit signalspaning under förundersökningsfasen vilket kan vara väldigt viktigt. Och dessutom ett helt nytt tvångsmedel som jag tror blir en game changer i svensk kriminalpolitik, nämligen hemlig dataavläsning”.

Han menar att allt sker rättssäkert, men den myndighet som i dag har ansvaret för just rättssäkerheten varnar för utvecklingen.

När lagen ändrades hade man räknat med att metoden skulle användas ungefär lika mycket som hemlig rumsavlyssning som godkänns runt 100 gånger per år. Enligt Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har nästan 500 ansökningar om hemlig dataavläsning skickats till domstolarna, bara det senaste året.

– Det är ingen hemlighet att det är ganska få avslag normalt, på den här typen av tvångsmedel, säger nämndens ordförande Gunnel Lindberg till Sveriges Radio.

Lindberg menar att det i dag är svårt att få resurserna att räcka till för en effektiv tillsyn av hur dessa tvångsmedel används. Det verkar inte Damberg vilja lyssna på.

Just hemlig dataavläsning var en av regeringens punkter för att komma åt gängkriminaliteten, det är klart att det beskrivs som en succé av ministern. Nu öppnar han för att kunna avlyssna utan att det ens finns en konkret brottsmisstanke.

– Vi har tillsatt just en utredning som ska titta på om det går att ge brottsbekämpande myndigheter ytterligare möjligheter att använda hemliga tvångsmedel, göra det lättare att använda det, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.

Det är enkelt att vilja ha tuffare tag mot den kriminalitet som förstör människors liv. Ju mer vi hör om skjutningar och gängkriminalitet desto mer villiga verkar vi bli att ge upp allt vad integritet är. Vi litar ju på att polisen och staten ska stå på den goda sidan.

Men vi minns "romregistret" där polisen olagligt registrerade personer på en enda grund: etnicitet. Vi har kvinnoregistret där polisen i över tio hade en hemlig lista på kvinnor som anmält att de blivit misshandlade. Och så har vi IB-affären som avslöjades 1973. Då avlyssnades bland annat personer med vänsteråsikter. Det är en av de största politiska skandalerna i svensk historia.

I dag hade det kanske blivit en kort notis i tidningen med en glad Mikael Damberg bredvid.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.