Mejla

Ingvar Persson

Alliansen bjuder in Åkesson igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

De fyra före detta Allianspartiernas partisekreterare hade gömt undan den riktiga nyheten i sitt budgetutspel ordentligt. Den handlade nämligen inte om att de fyra partierna till hösten tänker lägga varsitt svar på Magdalena Anderssons budget. Det har partierna planerat sedan länge.

Nyheten var inte heller att partierna hoppas kunna ställa upp med ett gemensamt program i nästa val. Också den saken har annonserats sedan länge även om alla måste inse att Allianssamarbetet kommer att behöva byggas upp på nytt, med nya förutsättningar, nya styrkeförhållanden och nya personer.

I frågan om överskottsmålet - i praktiken sedan länge avskaffat av Anders Borg - utfärdades dunkla hot, men inga verkliga ultimatum. Det verkligt nya var i stället att de fyra Allianspartierna tänker lämna ett gemensamt svar på regeringens ändringsbudget som kommer om en vecka.

I klartext, de fyra borgerliga partierna planerar att tillsammans försvara den budget de i höstas fick igenom med Sverigedemokraternas stöd. Eller för att vara ännu mer konkret, det kommer att finnas ett gemensamt borgerligt förslag om att fortsätta den ineffektiva nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga och därmed till exempel dra undan finansieringen av en förbättrad a-kassa.

Det kan bli ett fullskaleprov för decemberöverenskommelsen. I höstas deklarerade Sverigedemokraterna öppet att partiet tänker arbeta för att fälla varje regering som inte går dem till mötes i invandringsfrågan. En gemensam motion från de borgerliga om ändringsbudgeten är en direkt inbjudan till partiet att åter ta över den politiska scenen.

Vi riskerar att få en repris av höstens budgetcirkus.

I bästa fall bestämmer sig de borgerliga partierna i en sådan situation för att hålla sig till den uppgörelse man gjort med regeringen. Det kommer att fresta på, inte minst i förhållande till interna kritiker. Frågan är hur Anna Kinberg Batra i en sådan situation ska hantera partiets gnällspikar som riksdagsmannen Finn Bengtsson och hans anhängare.

I sämsta fall försöker oppositionen krypa ur överenskommelsen, kanske med argumentet att den beslutade budgeten ska gälla. Då blir det åter Sverigedemokraterna som avgör den svenska politiken.

Anna Kinberg Batra kan redan nu avstyra detta. I stället för att gravallvarligt tala om att “hedra” överenskommelser skulle hon klart och utan reservationer kunna slå fast att Magdalena Andersson får göra de ändringar hon vill i budgeten i vår.

Svårare behöver det faktiskt inte vara.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.