Mejla

Susanna Kierkegaard

Lööf har blivit förbudsvänster

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Kungsholmstorg.
Foto: Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Kungsholmstorg.

Här kommer det vara fullt av nazister i morgon, tänker jag. På Kungsholmstorg i Stockholm har Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att demonstrera. Torget ligger centralt bland barer, mataffärer och gymnasieskolor.

Annie Lööf tar itu med extremismen

Än så länge är platsen full av grönsakshandlare. Vita markiser ger skugga åt kunder som plockar bland frukten. Dagen till ära har även ett centerpartistiskt tält smällts upp. Journalister och åhörare har samlats i en klunga mitt på torget. Partiledare Annie Lööf är här.

I vit kostym ska Centerpartiets ledare ta itu med nazism och extremism. Annie Lööf hyschar muren av grönklädda supportrar bakom sig och börjar tala, högt och tydligt för att överrösta trafiken.

– Det här är en presskonferens jag önskar att jag inte behövde ha, börjar hon.

Nazisterna ska inte få härja

Centerpartiet vill förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationers verksamheter. Målet är att komma åt nazister, islamister och den autonoma vänstern. Polisen ska få resurser och riktlinjer för att kunna utreda fler av de brott som begås vid demonstrationer.

– Den svenska grundlagen är inte till för att nazister ska få härja på gator och torg. Vi har lagar för yttrandefrihet, men den friheten är inte absolut. Det finns möjlighet i ordningslagen att ställa krav eller till och med säga nej när man exempelvis vet att det gått våldsamt till förut, men det sker inte tillräckligt ofta, säger Annie Lööf.

Lööf har själv blivit störd av nazisterna många gånger. Tidigare i sommar avbröts hennes Almedalstal av störande rop från nazister i matchande t-tröjor. Under hennes boksignering i Falun hetsade NMR mot "folkförrädare" utanför bokhandeln. Nu verkar hon ha fått nog.

– Vi måste markera det oacceptabla och oanständiga i att organisationer tvingas stänga ner sina aktiviteter för medlemmarnas säkerhets skull, säger Annie Lööf.

Ett liberalt förbud

De flesta av riksdagspartierna vill på ett eller annat sätt göra det svårare att vara extremist. Socialdemokraterna vill förbjuda organisationerna medan högerpartierna hellre hindrar folk från att delta i deras aktiviteter.

Motståndare till förbud brukar hävda att antidemokratiska åsikter ska bemötas med demokratiska metoder, genom fri och öppen debatt. Annie Lööf ser dock inga problem med att som liberal vilja använda sig av förbud för att hindra extremisternas framfart.

– Det fungerar ypperligt. Liberalism handlar om att stå upp för den enskilde medborgarens rättigheter. Extremisterna vill avskaffa den liberala demokratin. Det måste vi motarbeta, säger Annie Lööf.

Håller vanligt folk gisslan

Centerpartiets förslag är bra men man kan undra varför det dröjt så länge. Två veckor innan ett val låter riksdagens mest hårdhudade nyliberaler plötsligt som klassisk förbudsvänster. Förhoppningsvis varar det längre än valrörelsen så att en bred överenskommelse kan bli verklighet efter valet.

I morgon intas Kungsholmstorg av nazister. Då lär grönsakshandlarna hålla sig hemma. Vanliga människor tvingas anpassa sig efter demonstrationen, kan inte ta sig till sina jobb och vågar inte gå ut. Stockholmarna får smaka på oron som är vardag på alla svenska orter där NMR kampanjar regelbundet. Situationen är bisarr.

Strunt samma om förslaget är sent eller inte, Annie Lööf har rätt. En fjuttig sekt ska inte få hålla vanligt folk gisslan. Förbjud skiten.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.