Samtyckeslagen är en feministisk seger

En upprättelse för alla brottsoffer

Uppdaterad 2023-02-27 | Publicerad 2018-11-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MeToo-manifestation på Sergels torg i Stockholm, oktober 2017.

Metoo-kampanjen ruskade om hela Sverige under förra hösten. Alla dessa kvinnors snarlika erfarenheter om sexuella övergrepp och trakasserier från olika yrken och samhällsskikt var överväldigande.

Men det vi kanske framför allt kommer att läsa om i framtidens historieskrivningar om Metoo – förutom att den fick Svenska Akademien att implodera – är den samtyckeslag som den rödgröna regeringen lade fram vintern 2017 och som riksdagen röstade igenom i våras.

Lagen innebär att det har blivit olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen gett sitt samtycke. Tidigare krävdes att det förekommit våld, hot eller att målsäganden varit i en särskilt utsatt situation.
Trots att det bara gått några månader har samtyckeslagen redan fått tydlig effekt.

Fler fällande domar

Sveriges Radios Ekot har läst 20 fällande domar sedan samtyckeslagen trädde i kraft i somras. Genomgången visar att lagen lett till att fler brott bedömts som våldtäkt och att det även har dömts ut strängare straff än tidigare.

Ekot redogör för en av de första domarna där en berusad kvinna blivit våldtagen på en efterfest. Mannen har nu dömts till två års fängelse för våldtäkt, men nekar till brott och kommer att överklaga domen.
– Hade man gått efter den gamla lagstiftningen så hade han på sin höjd blivit dömd för ett sexuellt ofredande och kanske fått någon månads fängelse eller böter, säger Christina Voigt, fallets åklagare.
Det känns redan nu obegripligt att det dröjde ända till 2018 innan det blev klassificerat som en våldtäkt att klä av en berusad och sovande kvinna och sedan ha sex med henne. Det var onekligen på tiden att lagen moderniserades utifrån principen att sex ska vara frivilligt.

En upprättelse för brottsoffer

Kritiker mot lagskärpningen menar att den nya lagen riskerar att leda till att den tilltalade måste bevisa sin oskuld. Men samma beviskrav gäller här som för alla andra brott. Det är upp till åklagaren att bevisa att handlingen har skett utan samtycke.
För alldeles för många, framför allt kvinnor, som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuellt våld och hot har det ofta känts menlöst att polisanmäla händelserna eftersom det sällan leder till någon fällande dom.
Samtyckeslagen är därför en upprättelse för alla brottsoffer. Men den är också en feministisk seger för alla tusentals kvinnor som satte ned foten under Metoo.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln