Hela världen är ett skatteparadis

Av: Daniel Swedin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skatteparadisen finns överallt
Foto: AFTONBLADET
Skatteparadisen finns överallt

Efter den senaste stora informationsläckan om hur världens rikaste trixar och fuskar med skatten så var det många privatpersoner som fick schavottera. I Sverige ledde affären till att Leif Östling fick lämna sitt uppdrag som ordförande för Svenskt Näringsliv. På andra platser är det kungligheter, toppolitiker, diplomater och mäktiga direktörer som fått skämmas.

Miljarders miljarder

Enligt tankesmedjan Tax Justice Networks uppskattning så hålls upp emot 282 biljoner kronor undan från världens skattemyndigheter i olika skatteparadis. Det är sådana summor att det inte går att ta in, men vi ska göra ett försök. En biljon är tusen miljarder, och hela EU:s gemensamma budget omfattar cirka 1 400 miljarder.

Just nu försöker EU:s finansministrar att enas om en svart lista över skatteparadis. Då talar man om stater utanför EU där inget informationsutbyte mellan myndigheter sker, där banksekretessen är ogenomtränglig och där det saknas krav på att företags verkliga ägare ska framgå.

Och förhandlingarna går trögt, eftersom det finns länder i EU-kretsen som har sina lojaliteter med den armé av revisorer och jurister som hjälper stenrika att ducka för skatten. Hjälporganisationen Oxfam har en förklaring till varför: Irland, Luxemburg, Nederländerna och Malta är i praktiken skatteparadis.

Hjäper inte till

Det är länder som inte tillräckligt aktivt deltar i internationellt samarbete mot skatteflykt, där det är mycket svårt att få insyn i skattesystemet, där statliga skattemyndigheterna hjälper till med aggressiva skatteupplägg och där bolagsskatter inte existerar i verklig mening.

Det där vill inte EU-topparna höra på.

Ett skatteparadis heter saker som Brittiska Jungfuöarna, inte Nederländerna. Men i dag är ett skatterparadis inte längre ett land, det är hela vårt globala finanssystem där de superrika alltid ska särbehandlas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.