Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Joakim, Kim

Elon Musk är ett större problem än kärnvapen

EU-atombomber är att börja i fel ände

Publicerad 2025-03-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elin Musk
Behöver Europa egna kärnvapen?
Behöver Europa egna kärnvapen?
43:15

Frankrikes president Emmanuel Macron har öppnat för att låta franska kärnvapen skydda fler europeiska länder.

Det vi hör är ljudet av världspolitikens kontinentalplattor som rör sig. Vi lever lika mycket i en brytningstid som då Berlinmuren föll eller efter 11 september.

I morgon kommer ingenting att vara sig likt.

Frågan om europeiska kärnvapen har lyfts av Friedrich Merz, Tysklands nästa förbundskansler. Och efter förnedringen av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Ovala rummet har allt fler börjat tvivla på USA som garant för europeisk säkerhet.

Ändå är frågan om EU-atomvapen, eller någon annan form av eget kärnvapenparaply, för tidig.

Andra debattörer har gått längre, och har föreslagit att fler länder i Europa ska utveckla egna kärnvapen. Det vore fel väg att gå. Ickespridningsavtalet för kärnvapen begränsar inte bara exempelvis Sveriges möjligheter att skaffa kärnvapen, utan även Irans och Saudiarabiens. Bland andra.

Om Ickespridningsavtalet faller så kommer vi garanterat att få se en regional kapprustning på flera platser i världen.

Det kan vara lätt att glömma, men USA har inte lämnat Nato. Inga amerikanska trupper har dragits tillbaka från Europa. Och vi vet faktiskt inte om det kommer att hända.

Den 24 till 25 juni har Nato sitt nästa toppmöte, i Haag i Nederländerna. Efter det kommer vi att veta mer.

Det finns en reell risk att Europa kommer att stå ensamma, men vi är inte där än. Och det finns en lång rad problem som är viktigare att ta itu med omedelbart.

Den första handlar om Elon Musk. Han har på flera sätt utvecklats till ett av de största hoten mot Europeisk säkerhet och flera länders självständighet. Genom sin plattform X försöker han polarisera och vinna val åt extremhögern.

Genom algoritmernas makt hackar han i praktiken det demokratiska beslutsfattandet.

Räkna med att han kommer att lägga sig i vårt riksdagsval 2026 och ännu värre det franska presidentvalet 2027. Räkna även med att han kommer att fortsätta sprida rysk desinformation och försöka destabilisera Europas demokratier. Detta behöver Europa få slut på.

Dessutom äger han satellitsystemet Starlink som Ukraina är helt beroende av, men som även blir viktigare i allt fler länder. Europa behöver snabbt bygga upp alternativ.

Europa behöver frikopplas från Elon Musk.

Det andra handlar om vapen. USA har stängt ner stödet till Ukraina. Och som en del av detta har viktiga delar av känsliga vapensystem, som raketartilleriet HIMARS, inte längre kunnat användas fullt ut av Ukraina.

Detta visar att Europa inte längre fullt ut kan förlita sig på amerikanska vapen i en kris. Att köpa vapen från USA innebär från och med nu en jätterisk.

Europa behöver därför en helt ny strategi för vapenindustrin. Vi måste skaffa förmåga att ersätta USA som leverantör av avancerade system. De länder som redan beställt exempelvis flygplanet F-35 borde överväga att häva dessa köp. Dessa köp var från början delvis politiskt motiverande.

Det kan ersättas av europeiska flygplan, som svenska Gripen.

Det tredje gäller handelsflöden. Även där är vi för beroende av USA. Vi behöver kunna exportera och inte minst försörja Europa, med teknik, livsmedel och andra varor även om USA väljer att slå sönder den nuvarande världshandeln.

Det kräver en aktivare europeisk diplomati och att vi fördjupar våra allianser med andra delar av världen som Kanada, Australien, Japan och Sydkorea. Och även med jättar som Indien och Brasilien, för att inte tala om Mexico och övriga Latinamerika.

Europa har kraften och ekonomin att vara en global stormakt, men vi är inte vana att se oss som det. Vår viktigaste tillgång kommer även i framtiden vara vår mjuka makt, låt oss värna den.

Med det sagt. Mjuk makt har sina begränsningar. Därför är den upprustning som nu sker över hela vår kontinent avgörande. Så länge USA är med i Nato och är berett att leva upp till sina förpliktelser så bör denna upprustning handla om konventionella styrkor.

Om USA lämnar Nato, eller börjar svaja om artikel fem, då kommer saken i ett annat läge.

Men där är vi inte. Än.