Dags att Ungerns diktator lämnar EU

Antingen återinförs demokratin eller så är dörren där

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-12-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Victor Orban

EU bildades som en union av liberala demokratier där fria och rättvisa val, fri press, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter var grundläggande värden.

Stater som Francos Spanien, militärjuntans Grekland eller Honeckers DDR blev aldrig aktuella som medlemmar.

Det borde inte dagens Ungern vara heller.

I framtiden kanske inte heller Polen.

På EU:s toppmöte i morgon kommer det bli konflikt mellan det fria och det ofria Europa. Ungern och Polen har lagt in sitt veto för att kasta grus i processen kring EU:s budget. De håller hela återhämtningspaketet efter corona som gisslan för att slippa krav på att upprätthålla rättstatens principer.

Sveriges regering och riksdagens partier i EU-nämnden bör inte vika en tum. Tiden för kompromisser är över.

Historiskt har gränsdragningen för EU mellan demokrati och diktatur alltid varit solklar. Stater som Spanien, Portugal och Grekland fick bli medlemmar först efter att de kastat av sig fascismens och respektive militärjuntans ok.

Efter Berlinmurens fall 1989 tog det till 2005 innan de flesta av Sovjets forna satellitstater i Östeuropa välkomnades in i gemenskapen.

Först var de tvungna att modernisera och demokratisera sina stater. Demokrati, en fungerande administration och marknadsekonomi var självklarheter liksom fri press, fria fackföreningar, fri forskning och fri konst.

Det är dessa framsteg Viktor Orban och hans allt mer korrupta Fidesz-parti har rullat tillbaka sedan Ungerns sista fria val 2010.

I dag är Ungern i praktiken återigen en partistat. Statlig media är kanal för det styrande partiets kampanjer och större delen av privat media kontrolleras av partiets oligarker. Liksom stora delar av det övriga näringslivet.

Domstolsväsendet och den civila administrationen ända ner till lokal nivå sväller av partimän. Föreningslivet kontrolleras hårt och fria fackföreningar motarbetas. Central European University, Östeuropas främsta utbildningsinstitution drevs ur landet eftersom det inte böjde sig för partiets vilja att kontrollera utbildning och forskning. Grundlagen och vallagen har skrivits om så att oppositionen inte längre ska kunna vinna nationella val.

I Polen har rötan inte gått lika långt även om det styrande partiet Lag och Rättvisa försöker så gott de kan. Men oppositionen i Polen är livaktig, precis som den varit genom historien. Polen är även fyra gånger större än Ungern med flera stora städer där många helt motsätter sig Lag och Rättvisas nationalkonservativa politik. Det finns fortfarande hopp.

Men hade Polen och Ungern sökt medlemskap i EU idag så skulle de fått kalla handen.

Inför EU:s toppmöte i morgon har EU-kommissionen enligt reglerna lagt fram en plan B där förra årets budget betalas ut månadsvis så länge Ungerns och Polens veto ligger kvar.

Det är dåligt för både Europa och Sverige. Vi mister den rabatt vi förhandlat till oss.
Men det verkliga plan B är att genomföra det stora coronaräddningspaketet ändå, fast i ett förstärkt samarbete mellan de EU-länder som vill.

Oavsett hur det går på toppmötet måste det fria Europa se det som hänt som ett skrämskott. Viktiga projekt och program kan inte beslutas på ett sätt som låter Ungern och Polen ha veto.

Därför vore det bra om allt större delar av EU-samarbetet kan flyttas över i olika samarbeten mellan de stater som är villiga att vara med. På så sättet kan man börja successivt avveckla medlemskapet för ickedemokratiska länder.

Målet i framtiden bör vara att svenska skattebetalare inte ska behöva betala för att ge Viktor Orban möjlighet att förtrycka sin egen befolkning.

Om inte Ungern återinför demokratin behöver vi vara betydligt tydligare om var dörren ut finns.

Morgondagens toppmöte bör bli första steget mot det.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    9 dec 2020

    Tack för idag :-)

    (trots visst teknikstrul i början)

  • Anders Lindberg
    9 dec 2020

    Låter som en ganska jobbig lösning, tänker jag. Sannolikt är den väg man nu slagit in på bättre.

    Men I grunden så kan naturligtvis inte länder som inte är demokratier i längden vara med.

    Vi poolar ju vår suveränitet med dem. Så det blir orimligt.

  • 9 dec 2020

    Varför går inte alla länder ur EU, sen startar man upp EU 2.0 med Copy/Paste på alla avtal etc, men med ett tydligare regelverk omkring krav på demokrati, samt regler för uteslutning? Så kan Ungern och Polen sitta där själva med sitt mossiga EU och sin diktatur. Vem vet, Storbritannien kanske också vill vara med i 2.0?

    Torbjörn Hedin
  • Anders Lindberg
    9 dec 2020

    För att gå med i EU finns ju det. Men märkligt har det visat sig svårt att upprätthålla reglerna.

    Ungern respektive Polen hotar dessutom med att lägga in veto om man försöker göra något åt det andra landet.

  • 9 dec 2020

    Borde inte EU ha en kravlista på medlemsländerna som tex.

    1. Demokrati

    2. Mänskliga rättigheter

    3. Rättsäkerhet

    Niclas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.