Miljonärens röst blir alltid hörd

För riktigt rika ger ISK-konton klirr i kassan

När en tredjedel av ISK-pengarna finns på konton med över tre miljoner talar vi inte om en sparform som bara gynnar vanligt folk.

Tänk dig att du är politiker och det finns en sparform som skapats för att vanliga människor. Tänk dig sedan att börsuppgång och låga räntor gör sparformen extremt attraktiv för att undgå skatt. Och tänk till sist att det visar sig att några få väldigt rika är de som drar mest nytta av systemet.

Skulle du då inte vilja göra något?

I Sverige finns det lite drygt 3 miljoner ISK-konton, och bara under 2020 ökade antalet med 400 000. Mycket förenklat ger kontot möjlighet att spara i aktier utan att betala skatt på vinsterna. I stället betalar kontoinnehavaren en schablonsumma på sitt sparande. De senaste åren har det varit en mycket bra affär, i alla fall för kontoinnehavarna.

Staten förlorar

Staten beräknas däremot ha förlorat 42 miljarder de senaste fem åren.

Sparformen är populär för att den är så enkel, hävdar Skattebetalarnas förening. Jo, jo.

I de flesta fall är ISK-konton ett sätt att spara till alldeles vanliga saker. Insatsen på ett boende, en sommarstuga eller till pensionen. Eller också är det bara en väg att skapa den där extra tryggheten det betyder att veta att det finns pengar om något skulle hända.

För några få är det dock mycket mer. På de 300 konton som har mest pengar i ISK finns det i genomsnitt över 200 miljoner. På de 30 000 största kontona finns det i genomsnitt 12,6 miljoner. Det kunde Svenska Dagbladet berätta i förra veckan.

En tredjedel av pengarna i systemet finns på konton med över 3 miljoner kronor.

Ett sparande för vanligt folk?

Tog hus i helvete

När Magdalena Andersson för en dryg vecka sedan bekräftade att socialdemokraterna funderar på att sätta något slags tak för ISK-sparandet tog det hus i helvete. Speciellt sedan det har visat sig att partiet pratat om en gräns redan vid 100 000 kronor, även om summan inte finns i något förslag.

Ekonomer på bankerna - som tjänar pengar på kontona - pratade om "häxjakt". Moderaternas Elisabeth Svantesson förklarade att livet nu skulle bli svårare och mer otryggt. Och nu vill Annie Lööf istället ge ägarna till ISK-konton ännu större skatterabatt.

Hela tiden är det "vanliga människor" Magdalena Anderssons kritiker säger sig representera. Som om diskussionen inte handlade om att sätta ett tak för det skattesubventionerade sparandet. Som om inte en tredjedel av pengarna fanns på konton som i sig själva gör ägarna till mångmiljonärer. Som om inget av detta vore något problem.

Att det är miljonärernas intressen man försvarar vill förstås varken bankekonomer eller borgerliga politiker säga högt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.