Oljeindustrin är nu döende

”Kommersiella grunder” säger Preem

Bild från när Greenpeaces fartyg Rainbow Warrior spärrade infarten till Preemraffs hamn norr om Lysekil, i en protestaktion.

”Keep it in the ground, keep it in the ground.”
Det är klimataktivisternas taktfasta ramsa, under demonstrationer som samlat miljontals unga (och för all del även vuxna) världen över.

Protesterna, som framfört den akuta brådskan i frågan om den globala uppvärmningen, är en av faktorerna till att Preems utbyggnad i Lysekil inte blir av. Folkviljan har gett gehör, via klimatpolitik.
Preem svängde i 180 grader, drog tillbaka ansökan och säger att beslutet är fattat på ”kommersiella grunder”, men nämner samtidigt regeringsbeslut i pressmeddelandet.
"Regeringen har beslutat om en mer ambitiös reduktionsplikt i Sverige och uttryckt en vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedelsproduktion, vilket har förbättrat investeringsklimatet.”

Kommer med högre prislapp

Den starka opinionen gav också skjuts åt Parisavtalet, som med mängder av klimatåtgärder som följd har gjort fossilindustrin mindre lönsam. Utsläppshandel, klimatpolitiska ramverk.

När fossilindustrin, med kol, olja och gas, inte längre främjas ekonomiskt så blir finansieringen svårare. Banker nobbar lån. Fonder anses smutsiga. Gröna satsningar ger aktieskjuts. Koldioxid kommer med en allt högre prislapp.
Preem utreder att istället satsa på en grön vätgasanläggning i Lysekil, där vätgas tas fram via elektrolys, rapporterar Svt. Det skulle också tillföra viktiga jobb, som varit ett av huvudargumenten för en utbyggnad som skulle ha ökat svenska utsläpp med en miljon ton koldioxid per år.

Coronakrisen spelade in

Coronakrisen har också varit ett tungt finger på vågen. Efterfrågan på olja dyker, och beräknas vara låg under lång tid framöver.
Brådskan i klimatkrisen har också tagit död på det vanligaste argumentet för utbyggnaden i Lysekil: ”Ja, men om det inte blir här, då blir det någon annanstans.”
Kolbudgeten för att klara 1,5-gradsmålet krymper allt mer. Skillnaden i följder av 1,5 och 2 graders uppvärmning är enorma och förödande, underströk FN:s klimatpanel IPCC i en specialrapport 2018.
Kort och gott: ingenstans bör man satsa på eller investera i fossilindustrin.
Eller som de unga säger: Keep it in the ground.

Följ ämnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.