EU måste stoppa Polens utveckling mot diktatur

Polens president Andrzej Duda vill folkomrösta om landets grundlag.

Nästa år firar Polen 100 år som suverän stat. Det vill Polens president fira med en folkomröstning om landets grundlag. Precis som i Erdogans Turkiet handlar det om att försöka stärka presidentens makt på bekostnad av parlamentet och domstolsväsendet.
Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa skulle ha kunnat vara ett påhitt av författaren George Orwell – känd för nyspråket i romanen "1984". Ända sedan de återtog makten 2015 har de stått för allt annat än just lag och rättvisa.

Hamnat på koalitionskurs med EU

På 1,5 år har regeringen hunnit kraftigt begränsa den polska författningsdomstolens oberoende, införa en ny medielag som ger regeringen politisk konstroll över public service – och hamna på kollisionskurs med stora delar av övriga EU. Nyligen besökte EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans Stockholm. Han sa då att han fortfarande, trots ett år av fruktlösa förhandlingar, tror på en dialog med Polen.

I går höll Timmermans i ett ministermöte i Bryssel där Sveriges handelsminister Ann Linde medverkar. För första gången någonsin handlar ett sådant möte om demokratin och rättsväsendets oberoende är hotat i ett EU-land.

Tiotusentals demonstranter i Warszawa

Förra helgen demonstrerade tiotusentals polacker i Warszawa mot Lag och rättvisa. Aktuella opinionsundersökningar visar också att liberal-konservativa Medborgarplattformen nu är största parti.
Det är dags att EU sätter hård press på den polska regeringen. Tiden för dialog börjar rinna ut. Polen är ett av de länder som får störst EU-bidrag. Om Lag och rättvisa inte respekterar de värderingar som unionen bygger på – demokrati, mänskliga rättigheter, fri media och oberoende domstolar – kan EU:s frikostighet helt enkelt inte fortsätta.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.