Det blir ännu dyrare att hyra

Politik för hemlöshet och trångboddhet

Regeringen Löfven kommer att ta steg för att införa marknadshyror i Sverige. Enligt överenskommelsen med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet ska hyresmarknaden reformeras genom fri hyressättning vid nybyggnation. Dessutom ska lägenheternas kvalitet och läge få betyda mer när hyran ska sättas.

Men vad är marknadshyror?

Låginkomsttagare ska lämna sina hem

I Sverige får inte fastighetsägare sätta hyror hur som helst. I stället förhandlar privata och offentliga fastighetsägare med Hyresgästföreningen om hyresnivån. Poängen med systemet är att ingen hyresgäst ska behöva betala en oskälig hyra. Det är en form av konsumentskydd som tar tillvara de intressen den svagare parten – den boende – har.

Regeringen och samarbetspartierna öppnar nu för att avskaffa en hyresgästernas gemensamma rätt till förhandlingar. Makten över hyrorna förflyttas från ett förhandlingssystem med konsumentmakt till fastighetsägarnas envälde.

Och det kommer, om man får tro analyser från branschorganisationer och konsultfirmor, ge dramatiska samhällseffekter. Hyror kommer höjas och konsumtionsutrymmet minska. Hemlösheten kommer växa och bidragsutbetalningarna kommer bli större.

I teorin ska marknadshyror öka rörligheten på bostadsmarknaden – hyresrätter ska bli lediga när låginkomsttagare tvingas flytta ihop.

2021 ska det här bli verklighet men riksdagen har faktiskt redan klurat ut ett sätt att prisa ut hyresgäster från sina boenden.

I höst gäller nya regler för de hyresgäster som till exempel vill ha en diskmaskin installerad i sin lägenhet. Då ska man kunna teckna individuella avtal om sådana här tillval – nya tapeter, inglasning av balkong och så vidare – och kostnaden ska vara som högst en tredjedel av månadshyran.

Efter tio år kan kostnaden bakas in i den ordinarie hyran och hyresvärden får med andra ord betalt för diskmaskinen eller vad det kan vara flera gånger om. Och hyran har bakvägen höjts för all framtid.

Obegriplig politik

Erik Elmgren, förhandlingschef för Hyresgästföreningen, har tidigare beskrivit den nya lagstiftningen som "illa beredd" och sagt att den riskerar att leda till omotiverat höga boendekostnader.

I ett läge där det råder bostadsbrist i 240 av landets 290 kommuner, där byggandet saktar ner och där nybyggda lägenheter ändå står tomma eftersom de är för dyra att bo i är det rent obegriplig politik.

Alla vet att det behövs fler billiga hyreslägenheter om vi ska kunna göra något åt bostadsbrist, trångboddhet och hemlöshet. Alla vet att det är nya och överkomliga hyresrätter som behövs om vi ska ha någon rörlighet på bostadsmarknaden.

Men våra politiker är inte intresserade.