Mejla

Daniel Suhonen

Nu sitter vi i samma båt, Nyamko Sabuni

Jämlikheten är en viktig fråga för liberaler

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET

När du läser det här är du vald Nyamko Sabuni. En lättnadens suck måste ha gått igenom dig när allt var klart. Du malde ner Ullenhag, men största tacket ska du skicka till den som gjorde detta val så enkelt. Birgitta Ohlsson, som genom att falla för två år sedan öppnade vägen för dig. Det är bara att gratulera.

Nu måste du ena ditt parti och den ton som blev din väg till makten justeras om du ska lyckas. Makten kan sällan utövas på samma sätt som den erövras.

Vi sitter faktiskt i samma båt, du och jag. Liberalerna behöver rekonstruera sitt existensberättigande och sitt program. Samma sak gäller Socialdemokraterna. Två långvägare som just nu är lite sköra. Man kan välja att göra det till en daglig kamp att besegra varandra. Men, Januariavtalet är en realitet och du kan göra det bästa av situationen. Egentligen är vi två nog ungefär lika förtjusta i Januariavtalet. Fördelningspolitiken får mig att vilja spy.

Liberalerna kan chocka världen

Men Liberalerna skulle kunna chocka hela världen genom att göra sig till Januariavtalets mästare. Krama det bästa ur Jan Björklunds förbluffande förhandlingsförmåga! Liberalerna fick med mest av sina hjärtefrågor, men om ni inte värnar dealen och bär det stolt framför er som en ljusblå segermantel av liberal reformism kommer Socialdemokraternas partiledning glatt ta äran.

Faktum är att jag tror du kan få hela din socialliberala vänsterfalang, helnykteristerna, de gråtmilda söndagsskolefröknarna och de magistrala storstadsliberalerna att älska dig genom att omfamna 73-punktsprogrammet. De andra har du redan. Du kommer framstå som mjuk och hård på samma gång och på rätt ställen, och det köper dig tid. Du har heller inte bråttom. Det viktiga för dig blir att överleva de inledande upproren och bakslagen och där kommer förvånande nog 73-punktsprogrammet vara din vän.

Har glömt bort jämlikheten

Den moraliska sång som stiger ur Januariavtalets prosaiska prosa med 53 bisatser i varje mening är så liberala att Per Ahlmark hade skrivit dikter om dem. Där finns några saker som kan låta vänster men som om du bejakar dem kommer det göra dig till en mycket lyckad partiledare. Jämlikheten är även om ni glömt det en viktig fråga för liberaler. Utmana Magdalena Andersson från vänster och kräv införandet av arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatt. Jag vet att du också är tveksam till att ta bort värnskatten. S är inte svårövertalade. Kör! Ni kommer växa av det.

Jag vet inte om du minns, men 2002 tror jag vi två debatterade under ganska roliga former på Skärholmens torg. Det var ditt valmöte och jag som lokal SSU-are tog mikrofonen och ställde en vass fråga. Du svarade genom att säga till publiken: ”Daniel här är ingen vanlig medborgare, han är socialdemokrat.”

Jag svarade: ”Det här är Skärholmen, här är alla socialdemokrater”.

Efteråt drack vi kaffe i valstugan.

Vi kan väl ses igen, Nyamko Sabuni. Jag bjuder på en kopp kaffe i Skärholmen.

Av: Daniel Suhonen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.