Struntade i att skicka hjälp – fick bonus

Säkerhetsföretag tjänar på människors rädsla

Publicerad 2022-03-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pengar går före människoliv. Så säger en tidigare anställd på larmbolaget Verisure. Aftonbladets 200 sekunder, tidningens granskande program, har tittat närmare på larmjätten. Det som avslöjas är knappast smickrande.

De tjänar miljarder på ett enda löfte, att göra svenskar trygga i sina hem. Börjar det brinna eller om det sker inbrott ska larm utlösas och väktare eller brandkår skickas ut direkt. Så ser marknadsföringen ut. Men det är långt ifrån sanningen.

I programmet berättar flera anställda att larm varit felinstallerade, och att människor som betalat för sin trygghet i flera år, egentligen inte haft något fungerande larmsystem.

Hörde barnet gråta

En kvinna berättar om hur det började brinna hos henne, medan den 12-årige sonen var i huset. Verisure hörde barnet gråta men de skickade varken väktare eller brandkår. Det är så de tjänar pengar.

Anställda får nämligen en bonus för varje gång de inte skickar ut väktare. Dessutom har företaget ett budgetmål om nio uttryckningar per tusen larm.

Verisure var från början svenskt, men ägs av riskkapitalister via bolag i Luxemburg. Precis som de flesta andra riskkapitalbolag har de ordnat så de betalar minimalt med skatt.

När människor känner sig otrygga finns larmbolagen där för att tjäna pengar på deras oro. Branschen har vuxit ordentligt de senaste åren. Men det är en del av en utveckling där en allt större del av ordningsmakten privatiseras.

Där vi tidigare hade poliser har väktare från privata bolag dykt upp. Det började som en nödlösning, men har i dag vuxit till en miljardindustri. Många kommuner använder invånares skattepengar till väktarbolag. En uppgift som egentligen är statens blir kommunens.

Säkerheten privatiseras

Utvecklingen leder även till att våldsmonopolet, som ska vara statens, läggs ut på privata aktörer. Och vi har redan sett många problem med den växande säkerhetsbranschen.

Bakom avslöjandet av Verisure och deras sätt att driva vinst, finns en allt mer avreglerad bransch. En bransch som ytterst ska ha ansvaret för vår trygghet när vi verkligen behöver det.

Att det i tomrummet dyker upp företag som parasiterar på känslan av otrygghet blir då en helt naturlig följd.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.