Måste åka 50 mil för att röntga brösten

Ingen ska behöva flytta till storstan för att överleva cancer

Bröstcancer kan upptäckas tidigt genom mammografi.

Regionen Norrbottens mammografibussar går i pension i sommar. De har blivit för gamla. I stället måste kvinnorna ta sig till sjukhusen för att röntga brösten. Det kan bli en bit att åka.

I en intervju med P4 Norrbotten berättar Anna Blomgren i Arjeplog att hon tur och retur har totalt 50 mil till sjukhuset i Piteå. Hon gissar att de långa sträckorna kommer göra att fler hoppar över cancerscreeningarna.

Kräver dyra resor

Den som jobbar på kontor kan kanske ta ledigt eller köra bil med ett konferenssamtal i bakgrunden. Men jobbar du i hemtjänsten lär det vara svårare att lägga en hel dag på att åka till närmsta sjukhus.

Dessutom tillkommer höga kostnader för drivmedel, bussbiljetter eller övernattning för de som har längst att åka. Vanligtvis kan man få ersättning för resekostnader om man behöver göra långa resor till sjukvården. Men i de flesta regioner gäller det inte för mammografi, eftersom det klassificeras som ”förebyggande sjukvård”.

Handlar om klass

Enligt en granskning gjord av Cancerfonden finns det en tydlig koppling mellan socioekonomi och deltagande i frivillig cancerscreening. I områden med lägre genomsnittlig utbildningsnivå och inkomst går färre på undersökningarna.

Tekniken är bättre på sjukhusen än den varit i bussarna. Region Norrbotten har lagt 14 miljoner kronor på bland annat nya röntgenapparater. Men för att de ska komma till nytta måste kvinnorna ha råd och möjlighet att ta sig till dem.

Ökar chansen att överleva

Under pandemin har andelen kvinnor som dyker upp på mammografin sjunkit. I Norrbotten minskade antalet genomförda undersökningar med 15 procent från 2019 till 2020. Bodil Sundbom, vårdchef för bild- och funktionsmedicin i regionen, konstaterade i en intervju med P4 Norrbotten att det antagligen finns cancer som inte upptäckts på grund av uteblivna besök under pandemin.

Enligt Cancerfonden upptäcks mellan 60 och 70 procent av all bröstcancer genom regelbunden mammografi. Chansen att överleva cancer ökar dramatiskt ju tidigare den upptäcks. Därför är det extra viktigt – ibland livsavgörande – att få kvinnor att gå på undersökningarna.

I glesbefolkade regioner är det en extra utmaning att göra sjukvården tillgänglig för alla. Men ingen ska tvingas resa i timmar och betala tusenlappar för en mammografi. Man ska inte behöva flytta till storstan för att överleva cancer.


Hur fungerar sjukvården där du bor? Brukar du gå på mammografin? Läsarna chattade med Susanna Kierkegaard.

  • Susanna Kierkegaard
    28 april 2022

    Nu får det vara färdigchattat för i dag. Tack till alla er som bidrog och trevlig helg i förskott.

  • 28 april 2022

    Jag blir så trött på detta. All kvinnovård dras ner på, är det inte förlossningsvården och föda barn i en busskur eller en väggren på grund av att det är 50 mil till sjukhuset så ska vi dö av cancer för att det är 50 mil till mammografin för att vi inte hade råd att betala för tåg/flygbiljetter och hotell. Fattighjon göra sig icke besvär, vården är till för de som har råd att betala, eller?

    Jenny

    Så är det verkligen. Otroligt trist och framför allt farligt.

    Susanna Kierkegaard
  • 28 april 2022

    Kan du förtydliga vad för teknik som var gammal? Röntgade sonens hjärna i Sollefteå för 13 år se. Umeå läkarna var tvungna att röntga om pga för dålig upplösning på röntgenmaskinen. Tydligen går det att köpa bättre och sämre upplösnings. Man upptäcker inte små tumörer med dålig upplösning vilket många små sjukshus har.

    Klara

    Det är jag inte tillräckligt tekniskt kunnig för att förstå eller förklara, tyvärr. Står i pressmeddelandet från regionen att de köpt nya mammografer till fem sjukhus, men inte något mer precist om tekniken.

    Susanna Kierkegaard
  • 28 april 2022

    Skulle man inte kunna räkna på om det skulle löna sig att betala reseersättning även för förebyggande sjukvård? Kan man förebygga ett enda cancerfall sparar man säkert mycket pengar, då behandling, sjukskrivning och i många fall reseersättning till sjukvård kostar massor. Befolkningen i Norrbotten ligger på drygt 250.000 invånare. Region Norrbotten gick med drygt1.5 miljarder plus tror jag att jag läste... Partier, se hit - snart val!

    LB

    Det tycker jag verkligen att man borde göra. Hoppas att det blir en valfråga!

    Susanna Kierkegaard
  • 28 april 2022

    Jag som bor i storstan har flera timmar med buss och tåg till riktig vildmark, hur kompenseras jag för det? Oavsett var man bor har man för och nackdelar. På landet brukar de boende framhålla livskvaliteten, lugnet , närheten till naturen. Bra, men det finns då också nackdelar, tex att en mammografi kräver en semesterdag.

    Christian

    Det är skillnad på tillgång till något trevligt (natur) och något livsnödvändigt (vård). Man ska kunna få vård oavsett var man bor. Sen får man välja själv om man prioriterar närhet till naturen eller cafe lattes :)

    Susanna Kierkegaard