Åldersdiskrimineringen gör det tomt på jobbet

Att välja bort äldre är stendumt

Skandia har nyligen kommit ut med en rapport som visar att äldre personer diskrimineras vid rekryteringar. Undersökningen visar att av de 1000 personer man tillfrågat, så tycker över en fjärdedel att personer över 65 inte ska ges samma möjlighet till karriär som unga. 75 procent av de som tillfrågats tycker att chanserna till jobb i samband med rekrytering minskar efter man fyllt 55 år.

Många personer som vill fortsätta jobba har inte kunnat göra det. I stället tvingats de in i ofrivillig pensionering som de måste betala ur egen ficka. Det drabbar inte bara den enskilde individen. Samhället förlorar också värdefull kompetens. Det är synd att inte ta vara på de resurser som finns på arbetsmarknaden.

Arbetslösa ungdomar

Samtidigt ser vi höga siffror av ungdomsarbetslöshet, så många som 136 400 ungdomar mellan 15-24 år var i juli arbetslösa. Det motsvarar 17,5 procent av arbetskraften i just den åldergruppen.

Coronakrisens effekter på arbetsmarknaden har slagit särskilt hårt mot unga. Många verksamheter där unga arbetar har fått stänga igen. Men även unga upplever ålderism på arbetsmarknaden och många blir inte ens kallade till intervju på grund av sin ålder.

CUF pekade tidigare i år ut en syndabock till varför unga inte får jobb. Det berodde på "Britt-Marie, 45". På grund av lagen om anställningsskydd hindrar äldre personer att yngre personer ska komma in på arbetsmarknaden enligt de unga centerpartisterna. Men att ställa dessa grupper gentemot varandra är fel.

Diskriminering

Vi kan se att båda grupperna är utsatta, men inte på grund av varandra, utan på grund av diskriminering på arbetsmarknaden och vid rekryteringar.

Vi måste ställa oss frågan vem rekryterarna hade tänkt skulle ingå i framtidens arbetskraft? De vill inte anställa unga, men inte heller äldre personer. Man kan inte på allvar mena att de enda som ska jobba i Sverige är de som blir kvar. Det är stendumt.

Vi har en åldrande befolkning samtidigt och den politiska planen är att höja pensionsåldern. Meningen är att många fler ska arbeta mycket längre än i dag. Om arbetsmarknaden inte är öppen för personer över 55 är det obegripligt hur det ska fungera och hur det svenska samhällets ekonomi ska gå ihop.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.