Livsfarliga arbetsmiljöer måste straffas hårdare

Dagens insatser räcker inte

Förra året, 2018, dog 58 människor i olyckor på svenska arbetsplatser. Det är mer än en person i veckan och det högsta antalet sedan 2007. Under januari och februari i år har redan 12 människor dödats i arbetsplatsolyckor. Just i går trampades en man till döds av en tjur på en gård i Värmland.

Varje dödsfall innebär en unik tragedi där barn mister en förälder, makar förlorar en livskamrat och kollegor kommer att sakna en arbetskamrat. Samtidigt ingår varje olycka i ett mönster.

Statistiken är inte bara oacceptabel. Den skulle dessutom kunna vara ett tecken på att utvecklingen är på väg åt fel håll, att risken att förolyckas på jobbet håller på att bli större.

Att sex ministrar i en debattartikel i Aftonbladet nu gör klar att kampen mot arbetsplatsolyckorna är en av de saker som står högst på regeringens prioriteringslista är välkommet. Ylva Johansson, Per Bolund, Ibrahim Baylan, Jennie Nilsson, Tomas Eneroth och Anders Ygeman skriver att målet måste vara noll dödsolyckor på arbetsplatser.

Trenden måste vändas

I går eftermiddag träffade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson myndigheter, fack och arbetsgivare för att tillsammans diskutera hur trenden ska vändas.

Markeringen från Ylva Johansson och de andra ministrarna behövs. Regeringen har dessutom agerat. Under den gångna mandatperioden förstärktes till exempel resurserna till arbetsmiljöpolitiken med 100 miljoner kronor årligen. Det innebär att det finns möjlighet att genomföra fler inspektioner, mer förebyggande arbete och mer utbildning. Men uppenbarligen är det inte tillräckligt.

Regeringen fick en kravlista

Till gårdagens möte hade Byggnadsarbetarförbundet, ett av de hårdast drabbade facken, med sig en kravlista till regeringen. Vid sidan av fler inspektioner och en striktare tillämpning av dagens regler vill Byggnads att straffen för arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljöreglerna ska skärpas och att skyddsombudens ställning ska stärkas. Det gäller inte minst de regionala ombuden som måste få större möjligheter att komma in på mindre arbetsplatser där det saknas en organisation för arbetsmiljöarbete.

Den sista punkten är viktig och borde vara enkel för regeringen att lösa. Varje år visar statistiken att utländska arbetare som tillfälligt är stationerade i Sverige är våldsamt överrepresenterade i statistiken över dödsolyckor. En nollvision kan inte lämna delar av arbetsmarknaden utanför.

Det är bra att regeringen satsar pengar på arbetsmiljöpolitiken, och att Ylva Johansson träffar fack och arbetsgivare. Men det lär inte räcka. Menar vi allvar med att ingen människa ska få dö på svenska arbetsplatser kommer det också att krävas stängare regler och tuffare straff för dem som har ansvar för livsfarliga arbetsmiljöer.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.