Politiker måste sluta vara såna dumskallar

En regeringskris nu betyder katastrof

Idag kommer fack och arbetsgivare antagligen att kommentera det nya försöket att enas om bland annat anställningstrygghet och omställning. Hur det än går borde det vara en signal till partiernas ledare att backa bort från prestige och partipolitiska kalkyler.

Låt oss teckna en kort bakgrund.

Världen genomgår en pandemi på väg in i sin andra våg. Frankrike inför nattligt utegångsförbud i bland annat Paris. Tyskland skärper restriktionerna mot att träffas och här hemma tycks viruset åter vara på väg in på äldreboenden.

Sedan i mars har 100 000 svenskar varslats och ungdomsarbetslösheten har passerat 27 procent. De som hoppats på en snabb rekyl efter världsekonomins värsta ras på den här sidan världskriget måste nog tänka om.

Om lite mer än två veckor röstar amerikanerna om president. Presidenten vill inte ens svara på om han tänker acceptera en förlust.

Kraschen kommer närmare

I Bryssel samlades EU-ländernas ledare i går för att prata om brexit. EU-länderna måste förbereda sig för att Britterna kraschar ut ur unionen. Det är mindre än tre månader kvar.

Bara den som är helt dum i huvudet tycker att det här är rätt tid för en regeringskris och politiskt kaos. Vi har inte råd med konsekvenserna. Nu om någonsin behövs konstruktivt samarbete, handlingskraft och konkreta åtgärder.

Det inser landets löntagare. Det är ju deras försörjning och vardag som står på spel om politiken låter sig förlamas.

Det inser också landets företagare. Det är deras livsverk som riskerar att krossas om pandemin, internationell oro och den ekonomiska krisen får härja fritt.

Politiker som inte fattar

Men tydligen inser inte ledarna för de politiska partierna samma sak. Nyamko Sabuni och Annie Lööf fortsätter att tala om tidsgränser och uppgörelser som om verkligheten inte fanns. Jonas Sjöstedt fortsätter att sprida osäkerhet med sitt prat om misstroendeförklaring och Ebba Busch står till och med i TV och viftar med en lista på riksdagsledamöter som är redo att kasta landet i kaos.

Borgerliga ledarsidor, som Dagens Nyheter, hejar obekymrat på. Och statsministern, som måste ha sett detta komma, ser ut att hoppas att allt blåser över.

Det som händer i svensk politik passar för ett ungdomsförbund, inte för ett exportberoende land i en krisande värld.

Att arbetsgivare och fack gör ett nytt försök att hitta en överenskommelse borde vara en signal till politikerna. Det är dags att svälja prestigen, backa bort från ultimatum och tagga ner i största allmänhet. Anställningsskyddet behöver varken ändras den här månaden eller nästa. Men mycket annat kan inte vänta.


Hur kan politier ta risken att orsaka en regeringskris just nu? Och är det verkligen fack och arbetsgivare som ska rädda Sverige från kaos? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    16 okt 2020

    Hej Åsa .

    Det ligger mycket i det. Det är klart att Sverigedemokraternas ställning har förändrat politiken. Vilka slutsatser de olika partierna drar tror jag säger mycket om dem. Och som väljare måste vi också vänja oss vid att politiken inte alltid ser ut som den har gjort. Det hindrar inte att dygder som ansvar och verklighetsförankring alltid kommer att vara viktiga.

    Då stänger chatten. Än en gång vill jag tacka alla som har skrivit.

  • 16 okt 2020

    Summan av kardemumman är väl att att detta aldrig hänt om inte SD blivit så stora så då kan man väl säga att deras inflytande är enormt och den som inte inser detta är i så fall både blind och döv?

    Åsa
  • Ingvar Persson
    16 okt 2020

    Klockan är halv och vi måste stänga chatten. Jag vill tacka alla som har delat med sig av åsikter och synpunkter. Åsa får ett sista ord.

  • Ingvar Persson
    16 okt 2020

    Hej Maria.

    Jag vet inte om förlegat är rätt ors, men visst behöver vi regler som till exempel begränsar de tillfälliga anställningarna, hindrar hyvling av arbetstider och underlättar omställning. Men de där svepande beskrivningarna av Las som ett problem kommer oftare från politiker och lobbyister än från riktiga arbetsgivare.

  • 16 okt 2020

    LAS är förlegad på många sätt sägs det och behöver moderniseras och det råder inget tvivel om enl många som är insatta i frågan.

    Maria

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.