Paradise hotel visar en rutten tv-bransch

Prinsessan Sofia och Carolina Gynning är undantag

Årets säsong av Paradise hotel har lagts ned efter att en deltagare misstänks för sexövergrepp i programmet. Nu vittnar fler om att händelsen bara är toppen på ett isberg inom tv-produktionsbranschen.

Under ett par år i mitten av 2000-talet jobbade jag på ett av de större tv-produktionsbolagen i Sverige. Det är min sämsta erfarenhet i mitt vuxna yrkesliv. Minnena av en hierarkisk, grabbig och otrygg arbetsmiljö kommer tillbaka när jag tar del av historierna som nu rullas upp om realityserien Paradise hotel. En manlig deltagare misstänks för att ha utsatt två kvinnliga deltagare för sexuella övergrepp under inspelningen på ett lyxhotell i Mexiko. Inte förrän Expressen uppmärksammade historierna beslutade tv-kanalen Viaplay att stoppa sändningen av programmet och de har senare även plockat bort säsongen från deras kanal.

Tidigare i veckan kunde Veckorevyn avslöja att Paradise hotel-produktionen mörkat övergrepp i flera år. Två före detta medarbetare menar att övergrepp, gränsöverskridande beteenden och tjat om sexuella handlingar mot kvinnliga deltagare har varit vardagsmat.

– Jag såg killar som gick över tjejers gränser minst var tredje dag under de säsonger jag jobbade med programmet, säger Sandra, som under flera år var anställd av Mastiff och jobbade med Paradise hotel på plats i Mexiko, till Veckorevyn.

Båda de före detta medarbetarna säger att det som uppdagats i årets säsong bara är toppen på ett isberg.

Stod inte ut längre

Även DN har granskat tv-produktionsbolagen och skildrar en bransch som präglas av otrygga anställningar, tystnadskultur, dåliga arbetsvillkor, gapande chefer och osunda värderingar. Jag känner verkligen igen mig i beskrivningen.

Jag kom in i tv-världen som researcher på ett program som sändes i en reklamkanal. Vi var en liten arbetsgrupp med tydlig hackordning. Jag var yngst och tjej och fick ständigt stångas mot de äldre manliga kollegorna som hade en grabbig jargong. När säsongen till sist var över bjöds vi på en slutfest på en Finlandsfärja. Då fick jag nog och sa att jag inte stod ut längre med deras beteende.

I efterhand har jag tänkt på varför inte cheferna grep in

När vi kom tillbaka till jobbet sa jag som det var till chefen. Resultatet blev att jag fick flytta på mig – till en redaktion som höll på att ta fram ett "format för kvinnor". På min gamla redaktion ersatte de mig med en manlig researcher.

I efterhand har jag tänkt på varför inte cheferna grep in, trots att det inte bara var jag som kunde vittna om problem på arbetsplatsen. Men när jag läser om Paradise hotel och de andra historierna från tv-världen som nu uppdagas ser jag att den osunda kulturen genomsyrar stora delar av den kommersiella tv-branschen.

Prinsessan Sofia och Carolina Gynning

Många unga drömmer om att arbeta i den, de är dessutom ofta oerfarna i yrkeslivet och vågar inte säga ifrån. Varken fackklubbar eller skyddsombud är närvarande. Tv-kanalerna är som byggherrar som inte har koll på sina underleverantörer. De är mest intresserade av leverans, tittarsiffror och att kostnaderna hålls nere. Men även de som deltar i och tittar på reality-tv är ofta unga människor.

Inte bara övergrepp i realityserier som måste upphöra

Programmen formar ideal och normer. Kunde Sofia Hellqvist gå från Paradise hotel till att bli prinsessa, eller Carolina Gynning från Big Brother till framgångsrik konstnär så väcker det såklart drömmar hos andra att om att lyckas via tv-kändisskapet.

Carolina Gynning vann Big Brother 2004.


Det är den drömmen som tv-produktionsbolagen lever på och kan utnyttja. Att årets Paradise hotel-säsong nu har stoppats efter de misstänkta sexövergreppen är förhoppningsvis början på en nödvändig förändring.

Men det är inte bara övergrepp i realityserier som måste upphöra. Det är även en i mångt och mycket rutten bransch som behöver ta ett ansvar för hur de behandlar människor både framför och bakom kameran.

Övergrepps-tv har nått vägs ände.

Chatta med Jonna Sima om ledaren klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga eller inspel redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    7 maj 2021

    Tack för alla frågor och inspel. Diskussionen om reality och tv-världen lär fortsätta. Hoppas ni alla får en trevlig helg!

  • Jonna Sima
    7 maj 2021

    Det är så många som älskar Älgvandringen!

    Jag har aldrig lyckats pricka in en älg när jag kollat, så det har liksom inte känts alltför upphetsande tycker jag! :D

  • 7 maj 2021

    Älgvandringen är MYCKET trevligare! 🙂🤪

    Biggan
  • 7 maj 2021

    Älgvandringen är ju för fan spännande jämfört mot Paradise Hotell 😂

    Hanna
  • Jonna Sima
    7 maj 2021

    Det tror jag också. Många unga törstar givetvis efter att bli sedda, få ett erkännande och bli berömda. Men det skulle verkligen vara intressant att höra hur fd deltagare i typ Paradise hotel har mått efteråt. Jag kan tänka mig att det är som med sociala medier för unga vuxna. De har vuxit upp med sociala medier och de kan inte radera vissa bilder som de kanske skulle önska försvann. Jag är själv glad över att slippa bli påmind om försyndelser i ungdomen på det sättet. Det räcker med att kolla på någon framkallad gammal bild i en byrålåda någon gång ibland.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.