Dina skolpengar går till direktörens piña colada

Kanske drivs Hans Heinrich Arnot von Portatius av lust att lära

Vad har en tysk biltvätt, smörjmedel och dina barns grundskola gemensamt?

De är alla utmärkta investeringar. Åtminstone om du frågar en utländsk riskkapitalist.

För ett par år sedan fick Skolinspektionen i uppdrag att leta reda på Internationella engelska skolans ägare. Det tog åtta månader att hitta dem alla.

Utspridda ägare

I München satt finansmannen Jan Hummel. Han rattar fonden Paradigm Capital, med huvudkontor i Luxemburg men registrerad i en amerikansk delstat med låga skatter. Han har tjänat sin förmögenhet på biltvättar, smörjmedel, elinstallationer – och svenska skolbarn.

Bland övriga ägare fanns en mexikansk naturgaspamp, en brittisk fondförvaltare samt en man vid namn Hans Heinrich Arnot von Portatius.

Tjänar pengar

Internationella engelska skolans vd Carola Lemne var inte till mycket hjälp under sökandet efter ägarna.

– Jag känner inte dem så jag kan inte svara på några frågor om dem. Jag vet inget om dem, sa Lemne till Aftonbladet.

Kanske drivs personer som Hans Heinrich Arnot von Portatius av lusten att ge svenska elever bästa möjliga utbildning. Eller så ser de helt enkelt ett utmärkt tillfälle att tjäna pengar utan att ta någon som helst risk. Det är ju de svenska skattebetalarna som står för inflödet av pengar i verksamheten.

185 miljoner i utdelning

Tidigare i veckan släppte en annan stor skolkoncern, Academedia, sitt resultat för det senaste året. Vinsten före skatt landade på 784 miljoner kronor – en ökning från 772 miljoner förra året. 185 miljoner kronor ska nu delas ut till aktieägarna.

– Vill man ha professionella och ansvarsfulla ägare i skolan så måste man gå med vinst. Man måste ge ägarna ränta på sina pengar, det är helt naturligt, sa vd Marcus Strömberg till TT.

Rakt in i fickorna

Men idag slussas miljontals från skattebetalarna, genom skolorna och rätt ut i privata investerares fickor. Academedia konstaterar i sin egen information till investerare att ”merparten av intäkterna kommer från offentliga medel” och är beroende av politiska beslut. Men läsaren lugnas snabbt med att risken för nya förslag om vinstbegränsningar är låg.

De har inte fel. Klockan tickar. Skattepengarna läcker ut och snart kommer skolkoncernerna vara för stora för att vi ska kunna låta dem gå i konkurs. Tiotusentals elever kan inte lämnas åt sina öden, samhället måste rycka in om företagen misslyckas.

Von Portatius och hans gelikar kan luta sig tillbaka. Kanske sitter någon av dem i denna stund på ett privatflyg, på väg mot Caymanöarna med en piña colada i näven.

Betald av dig.