Vad får utsikten från groggverandan kosta

Klimatomställningen innebär målkonflikter

I gårdagens tidning berättade jag om Hybrit, den svenska stålindustrins storslagna planer på att bli först i världen med att tillverka ett stål utan att använda kol. På drygt 20 år ska SSAB, LKAB och Vattenfall tillsammans ställa om ett av fundamenten för industrinationen Sverige.

Det är en fantastisk historia och det finns faktiskt en fortsättning. Redan om sex år, 2025, skulle SSAB:s anläggning i Oxelösund behöva stora investeringar för att kunna fortsätta som nu. I stället planerar företaget att byta ut masugnen mot en elektrisk ljusbågsugn.


Det skulle sänka koldioxidutsläppen och vara ett stort steg på vägen mot omställning, men det finns ett krux. Den nya ugnen i Oxelösund behöver massor av elektricitet. För att få fram den måste det byggas nya kraftledningar.
För drygt en vecka sedan kunde Dagens Industri berätta att just det stött på hårt motstånd. Vreden jäser på herrgårdar och slott på den södermanländska landsbygden.

Det är lockande att avfärda den södermanländska landaristokratins raseri över att få utsikten från groggverandan solkad av en kraftledning i horisonten med några taskiga formuleringa

Bröderna George och Sten Wachtmeister på gården Gillberga tycker att kraftledningen skulle leda till en tragisk och motbjudande förfulning av landskapet. "Gör om och gör rätt" kommenderar de Vattenfall.
Axel Öberg på slottet Vibyholm jämför med utvecklingsländer där lokalbefolkningen körs över i samband med stora projekt. En annan godsägare upplever att han hamnat i en roman av Kafka.

Processer lär vi i alla fall få när ilskan förvandlats till inlagor och överklaganden.

Det är lockande att avfärda den södermanländska landaristokratins raseri över att få utsikten från groggverandan solkad av en kraftledning i horisonten med några taskiga formuleringar. Men det skulle vara att göra det lite för enkelt.


Det som händer i Södermanland borde påminna oss om de svåra målkonflikter som kommer att uppstå i klimatanpassningens fotspår.

Vi kommer att behöva öppna gruvor för att förse batteriindustrin med råvaror och skogarna måste kanske brukas annorlunda för att fungera i nya klimatsmarta processer.

Men framför allt kommer omställningen av samhället, precis som förändringen av stålindustrin, att kräva massor av förnyelsebar elkraft. Med dagens teknik betyder det först och främst vindkraft.

Stora vindkraftsparker påverkar landskapet och människorna som bor där. Elen de producerar måste dessutom transporteras, och det betyder kraftledningar.

Är utsikten från slott och herrgårdar i Södermanland värd det priset?

Det går att dra högspänningskablar i marken, men med den teknik Vattenfall ska använda i Södermanland blir det fyra till fem gånger dyrare än att hänga ledningarna i luften. Det blir dessutom dyrare att underhålla och svårare att reparera.

Är utsikten från slott och herrgårdar i Södermanland värd det priset?

En sak är i alla fall klar. Om Sverige ska kunna ställas om måste intressekonflikter kunna lösas snabbare än i dag. Vi har inte tid att vänta på rättstvister som tillåts pågå i åratal.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.