Varför springer SVT Putins ärenden?

Svenska medier behöver väga orden för att inte bli Putins nyttiga idiot

Vladimir Putin vill skapa bilden av starkt folkligt stöd för hans makt.

"Efterlängtade ekonomiska satsningar och omvälvande grundlagsändringar som möjliggör för president Vladimir Putin att stanna vid makten. Det ingår i det omfångsrika paket som ryssarna nu sagt ja till."

Så inleds nyheten som SVT och en rad andra svenska nyhetsförmedlare publicerat om den skendemokratiska folkomröstningen i Ryssland. En nyhet om förändringarna i den ryska grundlagen som gör det möjligt för Vladimir Putin att sitta kvar vid makten tills han dör. Formuleringarna ovan har fått stor spridning i Sverige eftersom nyheten kommer från Tidningarnas Telegrambyrå, TT, och därmed också publicerats på bred front i svenska medier som köper in material från TT.

För att få folk till valurnorna har Kreml lottat ut priser som bland annat bilar. Myndigheterna hade också bestämt att valdeltagandet skulle vara högt, vilket det också blev. Röstade ja gjorde "ryssarna" också. Det är lite så det fungerar i totalitära stater. Valresultaten blir alltid vad makten vill. Och i Ryssland är det Vladimir Putin som är makten.

Att svenska medier rapporterar på det här sättet om ett land som Ryssland är oerhört allvarligt. Varje ord är viktigt. Formuleringarna om att "ryssarna nu sagt ja" gör SVT och andra svenska medier som publicerat artikeln till del av Putins propagandamaskineri. Det är precis så Putin vill att det ska framstå, som om det ryska folket står bakom honom och de konstitutionella förändringarna. Det är därför en "folkomröstning" över huvud taget hållits, för att Putin skall kunna peka på att det finns ett demokratiskt stöd för nästa steg i att göra Ryssland till en diktatur igen.

Att skapa bilden av Putin som en ledare som älskas av folket och månar om det fyller en viktig roll i det arbetet. Ett arbete som handlar om allt från att det i Hermitagets samlingar i St Petersburg står ett fabergéägg donerat av Putin som möter museets besökare, till att använda instrument vi känner igen från demokratier, som folkomröstningar.

Givet Rysslands aggressiva geopolitiska framryckningar under Vladimir Putin, som även utgör ett hot mot Sverige, blir slarviga formuleringar i svenska medier extra allvarliga. Att rysk underrättelsetjänst pekats ut som skyldiga till mordförsöket på den avhoppade GRU-agenten Sergej Skripal är ett av flera exempel som tydligt visar att Rysslands agerande måste skildras så korrekt det går av svenska nyhetsmedier för att inte Sverige ska ge Putin legitimitet.

Att SVT valt att publicera en text i vilken Putins kupp beskrivs som "snillrik" sitter även det illa givet det enorma inflytande SVT har på svensk opinion. Att i smickrande ordalag beskriva vad som skett är direkt olämpligt. I SVTs fall är det extra synd att nyheten lyckats ta sig in. SVTs Rysslandskorrespondet Bert Sundström gör ett oerhört bra journalistiskt arbete ifråga om att skildra det som sker i Ryssland.

14 grundlagsändringar har packats ihop av Putin för befolkning att anta eller förkasta i sin helhet. Ett paket som rymmer både tryggare pensioner och förändringar som gör det möjligt för Putin att sitta kvar till 2036. Som man frågar får man bekant svar. En röst i folkomröstningen för paketet kan lika gärna bara vara en desperat vädjan från en väljare om tryggare pension.

Vad det ryska folket anser vet vi över huvud taget ingenting om.

Vi vet bara med säkerhet vad Putin anser.

Och det är att hans makt ska vara allomfattande och oändlig.

Det måste också vara utgångspunkten när Sverige rapporterar om Ryssland under Putin.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jenny Wennberg
    3 juli 2020

    Hej Erik!

    Tack för de vänliga orden. De får avsluta den här chatten tillsammans med ett konstaterande om att rapporteringen i Sverige om Ryssland generellt lyckligtvis håller hög kvalitet. 

    Ta hand om er, tvätta händerna och var källkritiska! 

  • 3 juli 2020

    Bra att någon reagerar över vad som sker i vårt grannland.

    Erik Eriksson historiker
  • Jenny Wennberg
    3 juli 2020

    Hej! 

    En viktig del av Sveriges beredskap är den egna befolkningens förmåga till källkritik. Och också eftertänksamhet kring vad man själv skriver och delar i sociala medier, och vilka konsekvenser det kan få i ett bredare perspektiv. Den som vill veta mer om det och vad man själv kan göra för att bli bättre på källkritik kan läsa om ämnet hos bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

  • 3 juli 2020

    Jag vill fråga om trollfabriker.Det är nog så att det det inte sker så mycket direkt riktat mot Sverige, men vi följer internationell social media där yrkestroll har lekstuga med aningslösa mottagare. Just aningslösheten är förfärande stor, och ett fåtal yrkestroll kan nästan ur intet skapa skenet av en stor rörelse (astroturfing) tack vare omedvetenheten hos "vanligt folk" om vad som pågår. Min fråga är om inte media borde ge upp absolut faktakontroll (öppet) för att belysa det här, och berätta "vad alla vet" men inte kan bevisa? Att föra i bevis med vpn o s v är ju sannolikt omöjligt här.

    Follow their läsvanor
  • Jenny Wennberg
    3 juli 2020

    Hej Helen!

    Håller med dig rörande Bert Sundström! Vilket också framgår om man läser ledaren. I min text finns bland annat det reportage du refererar till inlagt i en länk.