Sveriges studenter vill bidra i frontlinjen

Fler än vanligt söker till sjuksköterskeprogrammet

(Arkivbild) Studenter som firar på examensdagen.

Det är mörka siffror i en pandemi, förfärliga nyheter avlöser varandra. Då kan man längta efter glimtar av ljus. Sveriges studenter är just sådana. Rekordmånga har i år sökt till utbildningar på universitet och högskolor, rapporterar Sveriges Radio. För första gången är antalet ansökningar över 400 000.

Vissa siffror lyser lite extra. Ansökningarna till jurist-, psykolog- och läkarutbildningarna ligger alltid högt, men till läkarutbildningarna ökade antalet ansökningar med en fjärdedel.

Viljan att studera vidare inom vård och omsorg är stor, ansökningarna till sjuksköterskeprogrammet ökade med hela 33 procent, visar preliminära siffror, rapporterar SR.

”Stort samhällsengagemang”

– Det har hänt väldigt mycket under de här senaste dagarna. Jag tycker det visar på att många i Sverige har ett stort samhällsengagemang och det tycker jag är fantastiskt, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Flera saker kan självklart spela in. Det är lätt att se att efterfrågan på arbetskraft inom vården kommer att vara god under lång tid framåt.

Coronapandemin har understrukit vikten av hela kåren. Hur insatser på alla nivåer gör skillnad i människors liv, och hur spännande och utmanande yrket är.

Men också hur grundläggande det är att läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden, ambulanssjukvårdare, ja, hela vårdkedjan, har bra villkor och en fungerande arbetsmiljö. Nedskärningar är helt enkelt inte ett alternativ.

”Alla bidrar”

I den här krisen har vi också fått ny inblick i sjukvårdspersonalens vardag, genom mängder av röster i sociala medier och i media. Vi får höra om det svåra, det sorgliga och det skrämmande, men också det fina.

“Otroligt god stämning, alla bidrar”, twittrar läkaren och ledarsidans krönikör Fanny Nilsson, som arbetar inom akutvården i Stockholm.

Vi har alla ett jättelikt ansvar att bistå vårdpersonalen, genom att sköta den sociala distanseringen fullt ut.

Och det värmer att så många unga vill ingå i yrkeskåren i krisens frontlinje.

Det ska vi vara stolta över.