Mejla

Jonna Sima

Män som slår mammor gör våld på sina barn

Kvinnor ska inte behöva samarbeta med sina förövare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnen måste skyddas bättre när pappor slår barnens mammor.
Barnen måste skyddas bättre när pappor slår barnens mammor.

LEDARE

I dag har det hållits en särskild debatt i riksdagen om mäns våld mot kvinnor. Det nyväckta intresset för frågan kommer inte en dag för tidigt. I genomsnitt har var fjärde kvinna någon gång varit utsatt för våld i en nära relation. Kvinnor är också utsatta för grövre våld och förra året föll mer än tre gånger så många kvinnor – i snitt en i månaden – offer för dödligt våld än män i en parrelation.

Att fem kvinnor har blivit mördade av män de haft en relation med inom loppet av tre veckor har väckt en vrede i folkdjupet. Det märktes även i SVT Agendas partiledardebatt förra söndagen där Jimmie Åkesson försökte få mäns våld mot kvinnor till att det var invandringens fel.

Annie Lööf, som har ett långt engagemang i frågan, röt till och sa att hon kände förakt mot SD-ledarens uttalande och att han kränkte de många kvinnor som drabbas av våldet. Märta Stenevi fyllde i att det var fler kvinnor som mördades i nära relationer på 1970-talet än i dag.

Bred samsyn i riksdagen

Trots den heta debatten i SVT råder det faktiskt en bred samsyn hos de åtta riksdagspartierna kring straffskärpningar för att minska det dödliga våldet. Bland annat ska fotboja kunna användas direkt vid utvidgat kontaktförbud och minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas.
Men allt går inte att lösa via lagar och regler, särskilt inte när kommuner ständigt drar ned på resurser till socialtjänsten. Det menar 34 socialsekreterare i en debattartikel i Aftonbladet. De är tydliga med att samhället måste skydda kvinnorna innan våldet eskalerar. Men trots att allt fler kvinnor söker stöd och skyddat boende är det allt färre som får någon hjälp.

Barnen drabbas

Mäns våld mot kvinnor handlar också om barn som drabbas svårt. Att fem kvinnor dödats under våren har till exempel gjort femton barn moderslösa.

I Studio Ett i veckan intervjuades mamman "Sophie", vars före detta make dömts till fängelse i fyra månader för misshandel och sexuellt ofredande. Hon berättar att med dagens lagstiftning tvingas hon möta sin exmake varje vecka, eftersom han har rätt att träffa deras gemensamma barn. Sophie beskriver det som att hon blir utsatt för ett "eftervåld", med psykiska tjuvnyp och aggressivt agerande mot barnet.

På grund av att föräldrarna ofta får delad vårdnad, trots att pappan har dömts för övergrepp på mamman, kan kvinnorna blir bundna till sina förövare tills barnen blir myndiga.
Det är helt orimligt, inte minst för barnen som inte ens får komma till tals vid en vårdnadstvist i dag.
Regeringen har föreslagit att det ska bli straffbart att låta barn bevittna våld i hemmet. Det vore en viktig markering från samhällets sida. Mäns våld mot kvinnor är också ofta våld mot barn.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Våldet förvärras med gemensam vårdnad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldet mot kvinnor

Relationer

Sexualbrott

Jämställdhet

Partiledardebatt

Jimmie Åkesson

Annie Lööf