Var tacksam för att skolorna höll öppet

Tegnell stod pall när världen blev galen

Studier visar att läsförståelsen inte har sjunkit under pandemiåren.

Sommarklänningar och blommor i småtrassliga flätor. Nyklippta frillor med lite gelé i luggen. Slitna gympaskor och ännu bleka ben, laddade för ett långt sommarlov med spring och lek.

Nu har landets skolelever haft sina skolavslutningar. Sjungit Den blomstertid nu kommer inför föräldrar, mor- och farföräldrar. De som för första gången på ett par år fått komma på en skolavslutning sedan pandemin startade.

Det är ett kärt återseende och en tradition som blev påtagligt saknad när pandemin stängde ner bit för bit av samhället.

Men inställda skolavslutningar är trots allt ett ganska lågt pris att betala.

Stängda skolor syns i resultaten

Nittio procent av världens skolelever drabbades då skolor stängdes under pandemin. Det är en oerhörd mängd barn som har missat stora delar av sin skolgång.

Det börjar nu synas i resultaten.

Men Sverige sticker ut.

En färsk studie har mätt 100 000 svenska lågstadieelevers läskunskaper innan och efter pandemin. Den visar - förvånande nog - att eleverna presterar lika bra. Nu som då.

Det är en stor eloge till svenska lärare. De som kämpat med att hålla i kunskapskraven trots att de själva och eleverna behövt stanna hemma vid minsta symptom. Trots att pandemin ställde till med en rejäl vikariebrist. Trots rädsla och oro för smitta.

Men framförallt säger ett sådant resultat något om den svenska strategin att hålla skolorna öppna.

Svenska elever har klarat sig bra

I de första initiala månaderna av pandemin blev "världen galen", som statsepidemiologen Anders Tegnell uttryckte det. Land efter land gick in i lockdown, skolor stängdes på löpande band.

Men inte i Sverige. Trots att trycket för att stänga skolorna var högt, tonerna i debatten höga. Så hölls skolorna öppna.

Mycket på grund av att Sverige saknar ministerstyre, till skillnad från många andra länder. I Sverige kunde inte regeringen köra över Folkhälsomyndigheten, även om de hade velat. Och FHM hävdade bestämt att skolorna skulle vara det sista som stängde.

Det visade sig vara helt rätt beslut.

Svenska skolelever har klarat sig bättre än i andra länder, där många elever halkat efter rejält.

Med det sagt, det har inte varit lätt för någon. Studien är gjord på storskalig nivå. Naturligtvis finns det elever som har drabbats negativt av pandemin och att det har påverkat skolresultaten negativt.

Men överlag ska vi, å svenska skolelevers vägnar, vara tacksamma att skolorna hölls öppna.

Följ ämnen i artikeln