Sabuni håller på att utplåna Liberalerna

Varför får partiledaren sitta kvar?

I valet 2018 fick Liberalerna 5,5 procent. I SCB:s aktuella partisympatiundersökning ligger partiet oförändrat sedan i våras på 2,5 procent.

Liberalernas resa mot katastrofen fortsätter. Precis som i våras får de 2,5 procent i Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning för november. Det är mer än en halvering av valresultatet 2018.

Trots den politiska turbulensen de senaste månaderna har den högerkonservativa oppositionen inte vunnit mark. Tillsammans samlar de rödgröna partierna 50,6 procent – medan M, KD, SD och L får 48, 4 procent.

Om Liberalerna åker ur riksdagen, vilket det mesta pekar på, får högern bara drygt 45 procent.

Nyamko Sabunis vägval att lämna januarisamarbetet och den gamla principen att inte samarbeta med Sverigedemokraterna har hittills inte betalat sig. Av de väljare som övergett partiet har mer än hälften gått till Socialdemokraterna eller Centerpartiet. Resten har sökt sig vidare till Moderaterna.

Hotar arbetsvägra

Inte ens den tidigare partiledaren Bengt Westerberg tänker lägga sin röst på sitt gamla parti i nästa val. Starka liberala profiler som Birgitta Ohlsson, Maria Leissner och Olle Wästberg har också uttryckt oro för partiets utveckling.

Liberalernas Ungdomsförbund, LUF, har hotat med att arbetsvägra under valrörelsen om inte partiets röda linjer till SD hålls. Och på partiets landsdagar för några veckor sedan satte liberala ombud käppar i hjulet för Sabunis strategi.

De röstade nej till partistyrelsens förslag om visitationszoner, anonyma vittnen och språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd. I klartext betyder det att ett samarbete med M, KD och SD har försvårats ytterligare.

Liberalerna ligger i dag så illa till att många väljare är rädda för att deras valsedel kan bli en röst i sjön. Med tio månader kvar till valet är det inte konstigt om liberaler ser sig om efter andra alternativ.

Det konstiga är att Liberalerna tillåter Sabuni att utplåna ett snart 87 år gammalt och anrikt parti.

Misslyckad strategi

Redan nu verkar starka motkrafter till SD-linjen ha sitt fokus på valen till kommuner och regioner. Socialborgarrådet Jan Jönsson i Stockholms stad är tydlig på den punkten. Kanske är det en förklaring till att Stockholm också är Liberalernas starkaste fäste i landet.

För hundra år sedan bidrog Liberalerna till att Sverige blev en riktig demokrati. Nästa år ser de ut att åka ur riksdagen. Ingen borde egentligen vara överraskad.

Att ett liberalt parti skulle liera sig med ett anti-liberalt parti var liksom en dum idé redan från början.