Johan Pehrsons lättja kanske räddar oss alla

Låt inte Timbro ändra på studiestödet

Johan Pehrson tycks inte drivas av prestationsångest.

Det är möjligt att Ulf Kristersson verkligen tänkte till innan han tilldelade Johan Pehrson jobbet som arbetsmarknadsminister. I den rollen är risken att göra för mycket nämligen minst lika stor som risken att göra för lite.

Liberalernas ledare ger ju inte intrycket att vara en politiker som drivs av prestationsångest precis.

Det är klart att arbetsmarknadspolitiken står inför väldiga utmaningar.

Pehrson borde ge Arbetsförmedlingen en liten smula arbetsro efter många år av oupphörliga experiment. Han behöver hantera långtidsarbetslösheten som bitit sig fast och kanske en sämre arbetsmarknad.

Dessutom måste den nye arbetsmarknadsministern lösa bristen på kompetens, inte minst i det nya gröna industrisverige vi ser växa fram. Och det krävs krafttag mot det skuggsamhälle som breder ut sig i arbetsmarknadens utkanter.

Inga små arbetsuppgifter.

Ändå är det viktigaste Johan Pehrson kan göra att hålla fingrarna borta från sådant han inte ska peta i.

Svensk arbetsmarknad är nämligen speciell. Här är det inte politiska beslut eller tillfälliga majoriteter i riksdagen som styr det som betyder mest i vardagen. Det gör fack och arbetsgivarorganisationer tillsammans.

Att det fungerar är egentligen rätt fantastiskt, men det gör det. I alla fall för det mesta.

Det största hotet är politisk klåfingrighet

Det största hotet är just politisk klåfingrighet. Just därför finns det anledning att vara bekymrad över den arbetsbeskrivning Johan Pehrson fått med sig från slottet i Västmanland.

Tidöavtalet slår fast att det helt nya omställningsstudiestödet ska inriktas mot "utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden". Hård styrning mot bristyrken med andra ord. En idé som kan vara hämtad direkt från Timbro.

Saken är bara den att varken Johan Pehrson, Sverigedemokraterna eller borgerliga tankesmedjor kan göra vad de vill med det nya studiestödet för vuxna. Det är en del av fackens och arbetsgivarnas överenskommelse om anställningstryggheten och LAS.

Enligt uppgörelsen mellan parterna och staten ska studiestödet stärka den studerandes "ställning på arbetsmarknaden". Vilka jobb som finns spelar roll men formuleringen utgår från individen och är något helt annat än en bristyrkesutbildning som arbetsmarknadsministern pekar ut.

Skillnaden får betydelse för alla som nu ser en väg till ett rikare liv.

Om Johan Pehrson har tänkt byta inriktningen på det nya studiestödet riskerar hela uppgörelsen om arbetsrätten att skaka.

Som Martin Wästfelt från fackförbundet Unionen säger till tidningen Arbetsvärlden:

– Om avsikten är att ändra i fundamenta har vi ett stort problem.

Svenska löntagare får hoppas att Johan Pehrsons lättja löser problemet.


Igår berättade facken inom industrin om sina lönekrav för det kommande året. 4,4 procent vill man ha, och dessutom en satsning på de lägst avlönade.

Arbetsgivarna har förstås en annan syn på utrymmet. Och det är just det som är saken på svensk arbetsmarknad. Det är fack och arbetsgivare, inte politiker, som bestämmer.

Nu hotar Tidöavtalet att ändra förutsättningarna för en annan uppgörelse mellan fack, arbetsgivare och staten. Regeringspartierna och Sd vill nämligen ändra vilkoren för det nya omställningsstudiestödet. Och det trots att den politiska oppositionen stödde avtalet..

Det skulle kunna vara ett hot mot hela Las-uppgörelsen.

Är det rimligt att en ny regering skriver om villkoren. Och vad skulle det betyda för svensk arbetsmarknad om Johan Pehrson och andra lägger sig i fack och arbetsgivares ansvar?

I chatten diskuterar Ingvar Persson anställningstrygghet, omställningsstöd och lönekrav med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    1 nov 2022

    Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Som vanligt har jag bara hunnit publicera och kommentera en del av alla de inlägg som kommit.

    Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Diskussionen om omställningsstudiestödet lär fortsätta, precis som avtalsrörelsen.

  • Ingvar Persson
    1 nov 2022

    Hej basinkomstnär.

    Somliga tycks i alla fall tycka det. Skoputsarekonomi var ett uttryck som förekom för några år sedan.

  • 1 nov 2022

    Frågan är hur långt arbetsrätten skall "moderniseras". Tills normallönen är det man får på en dag genom att sälja apelsiner från en påse till bilar som stannar på övergångsställen? Det vore ju riktigt "modernt"...

    Oberoende basinkomstnär
  • Ingvar Persson
    1 nov 2022

    Hej Hans.

    Du sammanfattar de risker den nuvarande regeringens politiska linje för med sig.

  • 1 nov 2022

    Det förefaller som att det paradigmskifte som diskuteras långsamt kommer att normalisera ökade klyftor, fattigdom och all problematik detta för med sig. Tror inte att fler poliser skapar ökad trygghet, och inte heller visitationszoner! Det kommer bara öka motsättningar och en skapa en arbetsmarknad som inte är lika produktiv som den hittills varit i Sverige! Ökad otrygghet skapar inte drivkraft hos människan utan bara ohälsa och ökade klyftor! Tyvärr leder nuvarande utveckling till detta.

    Hans Bolander

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.