Bonnesens avsked är bara en början

Hela bankbranschen behöver tuffare regler

Det börjar bli riktigt svårt att hänga med i alla turer runt Swedbank. I grunden handlar det förstås om avslöjandena om tvätt av pengar från det genomkorrupta Ryssland, men de senaste veckorna har skandalen bara fått fler lager.

Nu anklagas bankledningen för att ha ljugit för amerikanske myndigheter, fört aktieägare bakom ljuset och lurat allmänheten. Interna larmrapporter har läckt ut och i går - dagen innan bolagsstämman - slog polisen till mot huvudkontoret.

Under tiden har ledningen i Swedbank och chefen, Birgitte Bonnesen, envist hävdat att de har situationen under kontroll och att bankens verksamhet är i prima skick. Det är svårt att inte tänka på Mohammed Said as-Sahaf, Saddam Husseins talesperson som under Irakkriget blev känd som Bagdad Bob när han envist förnekade att regimen höll på att förlora kriget.

Handelsstoppet blev droppen

När börsen i morse bestämde sig för att handelsstoppa Swedbanks aktier gick det helt enkelt inte längre. Storägare som Folksam, Alecta och AMF bestämde sig för att bankdirektör Bonnesen måste bort, med en hygglig fallskärm naturligtvis.

Det finns två saker vi borde hålla i minnet.

Den första är att även om avskedandet av Bonnesen är en nödvändig åtgärd för att bygga upp förtroendet för Swedbank är den långt ifrån tillräcklig. Avslöjandet om penningtvätt skvallrar om att det funnits en kultur där tveksamma affärer trots allt kunnat fortsätta om de bara varit tillräckligt lönsamma.

Så kan det inte gå till i ett företag som ytterst bygger på människors förtroende. Och så kan det inte gå till i en bank som har sin grund i vanliga människors sparande.

Swedbank är inte ensam

Det andra är att Swedbank långt ifrån är ensam om att ha problem. I stort sett varenda storbank har på ett eller annat sätt varit indragen i skumma affärer. Har det inte handlat om penningtvätt så har man hjälp förmögna kunder att smita från skatt eller bidragit till kortsiktig spekulation.

För mindre än tio år sedan höll den attityden på att kasta hela världens ekonomi över ett stup. Nu visar det sig att bankerna ingenting lärt.

Beslutet att sparka Bonnesen var ägarnas, beslutet om vilken bank vi vill ha är vårt eget. Men om det ska bli någon ordning på den samhällsviktiga banksektorn kommer det också att krävas politiska beslut om hårdare kontroll och mer långsiktigt ansvar.