Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Joakim, Kim

Marie tvingades bort – nu stämmer hon staten

Det ligger en Trumpsk hund begraven här

Rebellmammor protesterar

I Dagens Nyheters artikel står rebellmamman Marie med rak rygg och ler mot kameran. För nu stämmer hon och fackförbundet ST Energimyndigheten.

Det gör de rätt i. Det Marie upplevt hör inte hemma i svensk demokrati.

För cirka ett år sedan hade Marie en säkerhetsklassad tjänst som gassamordnare på Energimyndigheten. För att få tjänsten genomgick hon en säkerhetsprövning, som hon klarade. Marie var också öppen med att hon var engagerad i klimatgruppen Rebellmammorna, en undergrupp till Extinction Rebellion (XR). Men till skillnad från XR använder sig rebellmammorna inte av civil olydnad. Istället brukar de typ sitta i en ring och sticka.

Men trots att Marie klarat säkerhetsprövningen – som godkänts av Säkerhetspolisen – publicerade tidningen Fokus en artikel som beskrev Maries aktivism som ett säkerhetshot. SvD:s ledarskribent Peter Wennblad läste artikeln och blev agiterad. Han krävde handling! Och plötsligt fick myndigheten, som tidigare varit nöjd med Maries prestation, kalla fötter. Maries säkerhetsklassning drogs tillbaka och hennes provanställning avslutades.

Det räckte ändå inte för ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M). På plattformen X skröt han om hur han ringt upp Energimyndighetens generaldirektör för att säkerställa att något liknande inte sker igen. En tweet Bohlin nu inte bara blivit KU-anmäld för, utan som även fått FN att ryta ifrån.

Efter Energimyndighetens bryska hantering avslöjade DN att samma person som tipsat Fokus om Marie, var den person som Marie ersatt på myndigheten. Och sagda person hade, enligt DN:s granskning, blivit av med jobbet för att hen hade hanterat känsliga uppgifter på ett olämpligt sätt.

Och nu kan DN även avslöja att samma person, efter skandalen tagit uppdrag för den liberala tankesmedjan Timbro. Det vill säga samma tankesmedja som på 90-talet, under ledning av Ulf Kristersson (M) och Gunnar Strömmer (M), tog emot pengar från oljebolaget Exxon Mobil och sen dess argumenterat för hårdare straff mot klimataktivister.

Man kan nästan misstänka att Maries uppsägning var politiskt motiverad.

Och på ett sätt är den också det, menar facket. I stämningsansökan mot staten, som DN tagit del av, lyfter fackförbundet bland annat att Carl-Oskar Bohlins agerande ”i förlängningen kan tolkas som att han vill att myndigheten inför rutiner där anställda och arbetssökande sållas för vissa partipolitiska åsikter tillhörande oppositionen.”

Det hela låter Trumpskt, och ett beteende som inte hör hemma i en demokrati som Sverige. För Energimyndighetens agerande kan mycket väl strida mot åsiktsfriheten, som är inskriven i grundlagen.

Därför är det viktigt att Maries fall nu tas vidare. Förhoppningsvis ger det henne också någon slags upprättelse.

Däremot kan man konstatera att Fokus har rätt i en sak. Det finns säkerhetsproblem med den här historien, men Marie är inte ett av dem.