Mejla

Jonna Sima

Förintelsens överlevare har en varning till M

Kristersson tror sig kunna styra SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas Ulf Kristersson var hemma på besök hos Förintelseöverlevaren Hédi Fried 2018. Då lovade han henne att han "aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD".

Moderaternas Ulf Kristersson var hemma på besök hos Förintelseöverlevaren Hédi Fried 2018. Då lovade han henne att han "aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD".

Foto: Paul Hansen

LEDARE

I dag är det 76 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Den 27 januari är också den internationella minnesdagen för Förintelsen, som är det svenska namnet på nazisternas folkmord på omkring sex miljoner judar. Hälften av dem gasades ihjäl.

Den svenska journalisten Margit Silberstein fick sin släkt utplånad i förintelseläger. Två överlevde: hennes far, Ernst Jakob Silberstein och hennes mor, Ili Channe Silberstein. Det hade inget med tur att göra, skriver Margit, utan det var en tillfällighet att just hennes föräldrar inte gasades, svalt till döds eller torterades ihjäl av nazisterna.
Båda föräldrarna hamnade i slutet av 1940-talet i Norrköping där de fick två barn, Margit och Willy Silberstein. Nyligen gav Margit ut en bok, "Förintelsens barn" (Albert Bonniers förlag 2021), som är en gripande berättelse om hur Förintelsen inte slutade med befrielsen av Auschwitz-Birkenau. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn, som hon beskriver det.

SD är troget sina grundvärderingar

Det är bara en dryg mansålder sedan nazisternas mördarmaskineri pågick. Nu ser vi hur de nazistiska rörelserna växer och hur högerpopulistiska partier får inflytande. Historien lär oss att Förintelsen inte började med gaskamrarna utan med rasistisk propaganda och krav på att judarna skulle lämna landet. Åtta år efter maktövertagandet startade deportationen till förintelselägren.
I februari 1988 grundades Sverigedemokraterna bland annat av Gustaf Ekström, som frivilligt hade anslutit sig till tyska Waffen-SS, som efter andra världskriget ansågs ha haft stor inblandning i de krigsbrott som begåtts. Jimmie Åkesson gick med i SD våren 1995, då lett av Mikael Jansson som senare har lämnat partiet för högerradikala Alternativ för Sverige.

SD har gjort en enorm resa på senare år. Sedan 2010 sitter de i riksdagen och är i dag med och styr flera kommuner. Partiet har ändrat sig på en rad punkter: Numera är de för vinster i välfärden, de har släppt sitt krav på utträde ur EU och svängt i frågan om att sänka aborträtten från vecka 18 till 12.
"Frågorna där SD ändrat ståndpunkt är inte oviktiga – men de tillhör inte kärnan i partiets väsen", skriver Expressens reporter David Baas som under ett decennium har granskat partiet. Han menar i stället att SD troget hållit fast vid sina värderingar, vilket främst märks i invandrings- och kulturfrågorna.

Nu höjs krav på strypt asylinvandring och ökad återvandring av invandrare som etablerat sig i Sverige. Åkesson och andra SD-toppar har på ett nytt sätt börjat hylla "alternativmedier" som de bara för några år sedan tog avstånd från.

Efter att den högerextrema Trumpmobben stormade Kapitolium den 6 januari vidhöll Jimmie Åkesson att han skulle föredra Trump framför Joe Biden. Mattias Karlsson ville nominera Trump till Nobels fredspris. För sju år sedan konstaterade Björn Söder att judar inte kan ha en svensk nationstillhörighet.

M vill bilda regering med stöd av SD

I går rekommenderade Ulf Kristersson på Forum för levande historias twitterkonto människor att läsa Margit Silbersteins "Förintelsens barn". En bok hon skrivit som ett svar till Björn Söder: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!

2018 mötte Kristersson Förintelseöverlevaren Hédi Fried och enligt henne bedyrade M-ledaren att han "aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD".
Men det var då det.
Kristerssons ambition är numera att tillsammans med KD bilda en regering med stöd av SD. Det är inte "trumpism", som vissa högerdebattörer nu hävdar, att dra paralleller till och slutsatser av historien. De få förintelseöverlevare som finns i livet larmar om vad som kan ske om högerpopulismen släpps in i maktens korridorer. Flera av dem intervjuas i Björn Wimans aktuella essäbok "Hatet mot judarna" (Fri Tanke 2021). Där konstaterar han: "Det börjar med judarna. Men det slutar inte med judarna."

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson är stolt över SD:s rötter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Förintelsen

Nazism

Högerpopulism

Andra världskriget

Auschwitz

Krigsbrott

Donald Trump