De som kämpade för en samtyckeslag hade rätt

Jätteökning av våldtäktsdomar efter samtyckeslagen

Föreningen Fatta gjorde stort avtryck i kampen för en samtyckeslag. Här med medlemmar inför en föreställning 2015.

“Ett slag i luften.” Så beskrev Alice Teodorescu, dåvarande politisk redaktör på Göteborgs-Posten förslaget om samtyckeslagen i december 2017. Det var en formulering som återkom. Flertalet debattörer gjorde sitt bästa för att förminska betydelsen av en samtyckeslag. Från Advokatsamfundets håll slog man fast att ”En samtyckeslag kommer inte leda till fler fällande domar”.

Det tystade inte de som drev kampen.

På plakat i demonstrationer, i debattartiklar, i sångtexter och i sociala medier delades berättelserna om alla de som gråtit, som sagt nej, som hållit ihop benen, som varit medvetslösa, som varit frusna i skräck – och där gärningsmannen gått fri.

Med ytterligare skjuts av vittnesmålen under metoo-rörelsen blev så samtyckeslagen verklighet 2018.

Resultatet?

Tar hänsyn till verkligheten

Antalet åtal såväl som fällande domar för våldtäkt har ökat med 75 procent sedan samtyckeslagen infördes i juli 2018, visar en analys gjord av Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterades på måndagen.

De nya fällande domarna gäller främst fall där målsägaren varit passiv under övergreppet.

Och det är en lagstiftning som tar hänsyn till en verklighet som många insatta i sexualbrott så väl känner till. 7 av 10 våldtäktsoffer angav att de paralyserades i en frysreaktion under övergreppet, i en studie från Södersjukhuset och Karolinska institutet baserad på 298 patienter. Samtyckeslagen säger att allt sex måste vara frivilligt. Så hur försäkrade du dig om samtycke?

Fick upprättelse

Skillnaden märktes dessutom redan efter ett år. Flera målsägarbiträden specialiserade på sexualbrottsmål uppgav i juli 2019 att de som utsatts för sexbrott fick upprättelse i större utsträckning, rapporterade Ekot.

I samma veva massrekryterades även civila utredare, för att ta sig an berget av anmälningar av våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexbrott mot barn. Det är en utveckling man måste hålla i, med resurser och kompetens.

Och skiftet går på export. I Europa har Belgien, Cypern, Grekland, Irland, Island, Luxemburg, Storbritannien, Sverige och Tyskland antagit någon form av samtyckeslag. Spanien tillkännagav nytt lagförslag i våras.

Vi kan alltså konstatera följande: kamp gör skillnad. Och de som fnös åt samtyckeslagen hade fel.