Mejla

Ingvar Persson

Ebba Busch Thor jagar röster och vildsvin

Landsbygden borde tas på allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Thommy Tengborg / TT / TT NYHETSBYR≈N

En åker på Adelsö i Mälaren i förra veckan. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor - ännu med en antydan till solbränna efter sina dagar i Tel Aviv - ser bister ut. Hon tycker inte att landsbygdens problem tas på allvar. Det blir lätt en raljerande ton.

Ett av landsbygdens stora problem är enligt Ebba Busch Thor vildsvinen. Människor i staden förstår varken vilka skador de ställer till med, hur rasande fort de ynglar av sig eller hur svårt det kan vara att skjuta ett dem. Dessutom är handeln med vildsvinskött omgivet av alldeles för många restriktioner.
Storstadsborna vet inte. Men det gör förstås Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna. Därför har de satt ihop ett program, eller i alla fall ett pressmeddelande.


Staten ska betala trikintester, jaktlag som lyckas skjuta många grisar ska få skottpengar och jägare och hundar ska utbildas. Men framför allt ska försäljning av vildsvinskött tillåtas och dessutom skattebefrias upp till en viss nivå.

Precis samtidigt som Ebba Busch Thor besökte Adelsö arbetade bland annat jägarnas och lantbrukarnas organisationer med sina remissvar på en skrivelse de just fått från Livsmedelsverket. Den handlar om att förenkla försäljningen av – just det – vildsvinskött.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Den statliga myndigheten vill införa subventioner av trikintester, utbildning av jägare och göra det lättare för uppköpare av vilt. Dessutom vill man ge jägare som gått en kurs i kötthantering möjlighet att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter.

Ironiskt är kanske rätt ord om Kristdemokraternas vildsvinsutspel.

Känns förslagen igen? En statlig myndighet lägger konkreta förslag som svarar på precis de frågor Kristdemokraterna stod där ute på åkern och påstod att ingen annan förstod. Det är knappast en tillfällighet. Uppdraget att arbeta fram förslaget fick Livsmedelsverket av regeringen, enligt tidningen Svensk Jakt efter initiativ av Svensk Jägarförbundet och LRF. Även om Kristdemokraterna tycks ha missat Livsmedelsverkets arbete har de hört signalerna från jägare och bönder.

Till skillnad från Busch Thor och hennes partikamrater har dock inte Livsmedelsverket snickrat ihop några hemvävda lösningar, utan ett program som kan genomföras och som dessutom får beröm av till exempel Svenska Jägarförbundet.

Ironiskt är kanske rätt ord om Kristdemokraternas vildsvinsutspel. Partiet vill uppenbarligen visa att man är seriöst engagerade för landsbygden och siktar in sig på ett mycket, mycket handfast problem. Så får man bra bilder.

Men mitt i detta seriösa engagemang lyckas man glömma att berätta att statens myndighet på regeringens uppdrag just lagt ett förslag i precis den frågan. Det är kanske inte att ta landsbygden på allvar.

En sak har Ebba Busch Thor rätt i. Det är inte lätt att jaga vildsvin. Eller väljare.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.