Ledare

Sabunis parti har alltid flirtat med företagen

Kommer de repa sig från lobbyistsjukan?

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Liberalerna har alltid varit glada i företag, och glädjen har varit besvarad. För deras partiledare har det lett till stora konsekvenser.

Det var 1932 och Sveriges dåvarande statsminister, Carl Gustaf Ekman, var partiledare för det som sedan blev Folkpartiet och till sist Liberalerna.

Raggar bidrag

Ekman var känd för att vara särskilt bra på att ragga partibidrag från näringslivet. Han kompromissade effektivt åt både höger och vänster, men sedan avslöjades ett hemligt bidrag.

En check på ett partibidrag från företagaren Ivar Kreuger uppdagades, men statsministern nekade flera gånger till att han fått de pengarna, men till sist erkände Ekman att han satt in pengarna till partiets valrörelse. Bidraget, eller snarare lögnerna kring detta, ledde till hans avgång.

Kanske är det samma naiva inställning till företag som kommer vara det som gör att de åker ur riksdagen.

Liberalerna har länge lyft skolfrågan. I dag är ett erkänt problem att nästan vem som helst får starta en skola, och att pengarna kan gå till allt från skatteparadis till islamistiska partier. Varför stoppar inte ett parti som säger sig värna kunskap just detta?
Den förre partiledaren Lars Leijonborg har även han haft något att säga till om när det gäller partiets skolpolitik. Han blev sedan konsult och ordförande för Friskolornas Riksförbund. Än i dag rycker Liberalerna ut till marknadsskolans försvar.

Lider av konsultsjukan

Samtidigt anklagas Nyamko Sabuni för att gå företagens och konsulternas ärenden. Kritiker menar att hon låter sig och sin egen politik styras av lobbyister. Något som Svenska Dagbladet kunde avslöja.

I Sabunis första partiledartal pratade hon om en elektrifieringskomission. Knappt någon förstod vad det var, eller varför det var så viktigt. Det visade sig vara ett beställningsjobb från Scania. Detta skedde med hjälp av lobbyister – framförallt lobbyisten och tidigare Folkpartisten Johan Jakobsson.

Jakobsson avgick som Folkpartiets partisekreterare. Sedan grundade han en byrå där det som är till salu är just löften om kontakter rakt in till makten. I det här fallet hade han Sabunis öra.

Liberalerna är inte unika när det gäller lobbyism. Men för ett parti som Liberalerna, och en partiledare som Sabuni verkar det ha gjort särskilt stor skada.

Om de repar sig tillräckligt från lobbyistsjukan återstår att se. Och frågan är om det sker snabbt nog för att klara riksdagsspärren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabunis skolpolitik är mer Korpen än SM

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Friskolornas Riksförbund

Lars Leijonborg