Är ett nytt kallt krig Trumps valstrategi?

I f filmen Wag the Dog från 1997 av Barry Levinson försöker en amerikansk president ducka en sexskandal mitt i valrörelsen genom att starta krig mot Albanien. Egentligen finns inget krig, de nyhetssändningar som det amerikanska folket matas med är gjorda av filmproducenten Stanley Motss, spelad av Dustin Hoffman, och PR-geniet Conrad Brean, spelad av Robert De Niro.

Ingenting är på riktigt, allt som sägs är lögn men som TV-underhållning är "kriget" mot Albanien oslagbart.

Barry Levinson kunde i princip ha producerat Donald Trumps senaste vecka utifrån samma manus.

Sedan en tid har Trump-administrationen försökt sprida rykten om att det nya Coronaviruset kommer från ett laboratorium i Kina. Några bevis har varken Donald Trump eller hans utrikesminister Mike Pompeo presenterat och ingen västerländsk underrättelsetjänst har bekräftat ryktena. Situationen påminner lite om när George W. Bush inför Irakkriget hävdade att Saddam Hussein hade kärnvapen, något som visade sig vara lögn.

Under veckan har Donald Trump trappat upp retoriken om coronaviruset samtidigt som över 80 000 amerikaner nu dött.

"Det här är värre än Pearl Harbor. Det här är värre än World Trade Center. Det har aldrig varit en attack som den här. Kina kunde ha stoppat den. Det kunde ha stoppats vid källan, men det gjorde det inte" sa han.

Kina är en diktatur utan oberoende forskare eller medier och landet försökte under de första veckorna tysta ner virusutbrottet. Detta bör man vara kritisk mot. Men att jämföra en naturkatastrof som ett virus med det kejserliga Japans avsiktliga överfall på Pearl Harbor som fick USA att gå in i andra världskriget eller 11 september är helt oseriöst.

Det mesta tyder på att Trump slår på krigstrumman av inrikespolitiska skäl. Strategin verkar vara att flytta fokus från Trumps egen misslyckade coronahantering och skylla krisen på Kina för att sedan koppla ihop demokraternas presidentkandidat Joe Biden med Peking. Republikanerna är redan igång med TV-reklam på det temat.

Sidoeffekterna av att Donald Trump har kallt krig med Kina som valstrategi kan bli förödande. För världsekonomin men även direkt för internationell fred och säkerhet. Kina har under en tid försökt utöka sin intressesfär i Östasien medan USA lite valhänt hållit emot.

Ett nytt tonläge från Washington ändrar spelplanen helt. Saker kan lätt gå fel när supermakter snabbt börjar öka sin militära förmåga och närvaro i samma områden.

Redan existerande konflikter som Taiwans ställning, Kinas anspråk på öar i Sydkinesiska sjön och USA:s frihet att navigera fritt i dessa farvatten har potential att gå väldigt fel. För att inte tala om Nord- och Sydkorea. Och då pratar vi bara om Östasien. Genom Kinas globala projekt den Nya sidenvägen kan USA:s och Kinas intressen komma i konflikt med varandra var som helst i världen.

Militärt så är Washington överlägset men det är viktigt att inte underskatta Kina. Landet har kärnvapen och något öppet krig mellan staterna är knappast att tänka på. Men så såg inte heller det kalla kriget ut.

Det fördes genom ombud, på platser långt hemifrån och genom att världens länder delades upp i två block. Även kontinenter som Sydamerika och Afrika drabbades hårt och har ännu inte återhämtat sig. Även ett kallt krig kan bli fullkomligt förödande och skulle det inträffa så kommer handel, välstånd och människors frihet kunna kastas decennier bakåt i tiden.

I Wag the Dog är kriget bara på låtsas. Men det får verkliga effekter för riktiga människor. Några oskyldiga dör och slutligen blir presidenten omvald.

Men det är naturligtvis bara på film, i verkligheten vinner naturligtvis det goda laget. Eller?

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

  • Anders Lindberg
    14 maj 2020

    Tack för dagens chatt!

    Ha en trevlig dag.

  • Anders Lindberg
    14 maj 2020

    Ja, jag tror att diplomati är en bättre lösning än alternativet. För så måste geopolitik fungera, du har de verktyg du har. Så det handlar ytterst om vad som är möjligt att göra för att möta både brott mot mänskliga rättigheter i Kina och de globala ambitionerna.

    Kina och Ryssland har kärnvapen och det finns helt enkelt inget gott som kommer ut av en militär/gråzons-konfrontationen med de länderna.

    Ingen är vinnare på ett nytt kallt krig. Men alla kan bli förlorare.

  • 14 maj 2020

    Tror du verkligen att det finns en diplomatisk väg att hantera en diktatur som systimatiskt mördar muslimska män och skickar medborgare med "rätt" etnicitet för att våldta änkorna? Ett land som förtrycker hela sin befolkning och ett land som systematiskt sålt defekt skyssutrustning till EU (inklusive Sverige) och USA. CCP är i praktiken nationalsocialister som vill förslava hela mänskligheten med Hong Kong och Taiwan näst på listan och du sitter och ser halvt mellan fingrarna och dagdrömmer om diplomati med hänvisning till globalism och vinstmarginaler? Skärpning!

    Tim
  • Anders Lindberg
    14 maj 2020

    Nä, det vet vi att Irak hade. Saddam Hussein använde dem även mot sin egen befolkning. I Halabja exempelvis, du minns säkert bilderna på gasade civila på gatorna.

    Det Bush-administrationen hävdade var att Iraq även skulle kunna bygga kärnvapen. Sedan gled de på när och att de skulle kunna ge dem till terrorister.

    Vox gick igenom vad som konkret var lögn här.

    Ett mer resonerande tal (där Bush förklarar hur han ser på tidslinjen för Iraks kärnvapenprogram) finns här.

    Viktigt att minnas är att FN:s inspektörer inte höll med USA om detta. Så vi visste egentligen redan innan kriget att USA hade fel.

  • 14 maj 2020

    Bushs antagande var väl kemiska vapen i Irak -Göran , Gotland

    Göran Jonsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.