Kvinnohat och hårda ord säljer lösnummer

Ibland känner jag: Stå på dig, Ebba!

På Aftonbladets ledarsida får ofta våra texter om Annie Lööf, Nyamko Sabuni eller Ebba Busch mycket trafik.

Linda Snecker är Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson och en riksdagsledamot som hörs och syns i debatten. I veckan twittrade Snecker att hon fått börja dagen med att göra en polisanmälan mot någon som skickat meddelandet "Sover du gott om natten" tillsammans med en länk till hennes adress. "Att SDs olika kanaler hetsar och hånar mot mig gör att ”vanligt folk” gör detsamma." Så ser vardagen ut för kvinnliga politiker som tar plats, konstaterar hon.
Kvinnor i offentligheten har det generellt betydligt tuffare än sina manliga kollegor. Det beror inte bara, som i Linda Sneckers fall, på ett hårt politiskt debattklimat utan också på att man ofta utsätts för personliga angrepp. Inte sällan med sexistiska eller nedsättande kommentarer. "Din jävla fitta", "batikhäxa", "sliddjur" eller hot om att man borde dö, våldtas eller hålla käften tillhör tyvärr en hård vardag för de kvinnor som syns och hörs.

Ebba Busch ger trafik

Kvinnohatet ligger som ett grundackord i moll i alla samhällen världen över, även här i Sverige. Fråga bara Mona Sahlin, Anna Kinberg Batra, Annika Strandhäll, Greta Thunberg eller en artist som Charlotte Perrelli.
Det är inte bara i sociala mediers träskmarker som kvinnohatet ger lajks, delningar och digitala ryggdunkningar. Också vi i medierna vet att det säljer lösnummer och genererar klick. På Aftonbladets ledarsida får ofta våra texter om Annie Lööf, Nyamko Sabuni eller Ebba Busch mycket trafik. Till stor del beror det på att dessa kvinnliga politiker är partiledare och några av de mest inflytelserika personerna i samhällsdebatten. Men nog finns det en annan faktor som också spelar in: kvinnohatet. Vi märker det tydligt i vissa reaktioner på texterna som ofta har ett misogynt drag, liksom: "Ha, där satte du åt den kossan!".
Som feminist och kvinna i något slags offentlighet själv måsta jag säga att detta inte är helt enkelt att förhålla sig till. Givetvis måste man kunna skriva kritiskt om makthavare, i synnerhet borgerliga sådana på en socialdemokratisk ledarsida. Men ibland måste jag erkänna att reaktionerna som dessa texter kan väcka ger en fadd eftersmak.

Trots alla besynnerliga turer kring KD-ledarens husaffär med 81-årige Esbjörn, festandet under pandemin eller populistiska utspel finns det en del av mig som känner: Stå på dig, Ebba! Låt inte den hårda kritiken eller svidande kommentarer få dig på fall.

Kamala Harris spräckte glastaket

USA:s nya vice president Kamala Harris skrev direkt in sig i historieböckerna när hon blev den första kvinnan på den näst högsta posten. Men hon gjorde det också med sitt första tal i rollen och de redan bevingade orden: "Jag må vara den första kvinnan på den här posten. Men jag kommer inte att vara den sista."
Harris lyckades krossa glastaket som inte till liten del består av kvinnohat. I Sverige är taket fortfarande intakt, jag hoppas att den som försöker spräcka det inte blir knäckt på vägen.