Fotbollsfebern slutade i kommunal korruption

Politikerna förblindades av Mr Östersund

I februari 2018 befinner sig femtusen supportrar från Östersunds fotbollsklubb, ÖFK, i London. Det motsvarar ungefär var tionde östersundsbo. De tågar mot Arsenal FC hemmaarena Emirates Stadium och skanderar Jämtlandssången: »Tändom ånyo det hopp som våra fäder närt!« Det råder fullständig glädjeyra.

Det som sedan sker är som en saga. Det lilla fotbollslaget från Norrlands inland, som tidigare harvat på i division 2, lyckas slå Arsenal på deras egen hemmaarena i Europa League.

Kvällen på Emirates är kulmen på den fotbollsfeber som präglat Östersund i flera år. I centrum för allt står Daniel Kindberg, ÖFK:s hyllade ordförande tillika vd för det lokala bostadsbolaget Östersundshem. Mannen som fått laget - och staden - att tro att det omöjliga är möjligt.

I fotbollen visade det sig vara helt sant. ÖFK lyckades göra det omöjliga, den prestationen kan ingen ta ifrån dem.

Men sagan visar sig ha varit för bra för att vara sann. Några månader senare genomför Ekobrottsmyndigheten en gryningsräd på Östersundshems kontor och hemma hos Daniel Kindberg. ÖFK misstänks ha dopats ekonomiskt, med ett kreativt upplägg som drar in byggjätten PEAB, Östersundshem och en liten flyttfirma i Sollefteå som sponsrat ÖFK med halva sin omsättning.

I fotbollen visade det sig vara helt sant. ÖFK lyckades göra det omöjliga

Det blev starten på en flera års lång skandal som har berört hela staden. Från den högsta politiska ledningen till det lokala näringslivet. Från Östersundshem och lokalmedierna som försökte få rätsida i vad som egentligen skett. Men framför allt för en stad vars glädjeyra fick ett abrupt slut.

I somras dömdes Daniel Kindberg till två och ett halvt års fängelse för mutbrott.

Linda Hedenljung är lokalreportern på Östersunds-Posten som tidigt anade att något inte stod rätt till. Hon började gräva.

I veckan släppte hon boken Faktura luft, vars titel anspelar på en lapp om bokföring som återfanns på Kindbergs kontor i samband med razzian.

Boken ger en ögonblicksbild av vad som kan gå riktigt snett i en kommun när längtan efter en framgångssaga blir alltför stor. När en stor arbetsgivare lämnar staden, det råder nattsvart stämning och politikerna blir villiga att ta till vad som helst för att vända spiralen.

I Östersund blev Daniel Kindberg en räddande ängel. Han fick saker att hända, nya stadsdelar att växa fram, befolkningstrenden att vända. Han fick till och med ÖFK till Europa League.

Det är ingen liten bedrift.

Samtidigt framgår det i Hedenljungs bok att varningsklockorna borde ha ringt för beslutsfattare och tjänstemän. Det skarvades i den demokratiska processen. Frågetecken rätades inte ut. Det Kindberg ville ha fick han av politiken.

Få var villiga att sluta sola sig i strålglansen från stadens framgångar.

Östersundshärvan är en viktig lärdom till andra kommuner.

Följ ämnen i artikeln