Skoligarkerna borde ta av sig offerkoftan

Friskole-vd:n är "ledsen" över kritiken

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan

Lärare vittnar om pressen att höja betygen. Elever vittnar om att de börjar på gymnasiet med toppbetyg, för att snabbt inse att de inte lärt sig någonting. Det kallas glädjebetyg, och konsekvenserna blir stora i hela skolsverige. Nu visar forskning det vi egentligen redan visste – boven är friskolor som sockrar betygen.

Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet berättar om sin forskning.

– Vad man också kan säga är att de fristående skolorna, dels rättar de nationella proven mer generöst än kommunala skolor och dessutom betygsätter de mer generöst i förhållande till de här generöst rättade proven, säger han till SVT.

I samma inslag hör vi lärare från Academedias skolor som berättar hur de blir pressade att sätta högre betyg på sina elever. De berättar att de inte vill få ett rykte om sig att snåla med betygen. En annan lärare som i dag arbetar som rörmokare berättar hur de hängde ut lärare som satte för låga betyg.

Håller inte med forskarna

Academedia är en av de största skolkoncernerna. Tillsammans med Internationella engelska skolan och Kunskapsskolan dominerar de friskolesektorn. De dominerar även stort när det kommer till att sätta glädjebetyg.

Men Marcus Strömberg, vd:n för Academedia håller inte med forskarna.

– Jag blir ledsen över den här debatten där man bara pratar om att det bara är friskolor som har problem med betygsättningen, säger han till SVT.

Det är ofta så med friskolepamparna. Så fort kritik riktas mot dem så sätter de på sig offerkoftan. Barbara Bergström som grundade Internationella engelska skolan är snabb med att slå ifrån sig kritiken. Hon har till och med anmält humorprogrammet Svenska nyheter i SVT för att hon känner sig "förnedrad" och "förlöjligad".

Världsunikt system

Men bara för att man vill tysta kritiken och låtsas som att alla forskare har fel, så får man inte problemen att försvinna. De senaste fem åren har vinsterna för de största friskolekoncernerna hamnat på 4,6 miljarder kronor. Här kan man verkligen prata om skoligarker - personer som gör stora pengar på offentligt finansierade verksamhet.

De har dock rätt när det gäller en punkt, det är inte dem som individer det är fel på. Problemet är att vi i Sverige har ett världsunikt system där skattepengar kan skapa skolmiljardärer. Och där friskolor alldeles för ofta gynnas av politiker, på bekostnad av våra kommunalt drivna skolor.

Vad tycker du om dagens skolsystem? Chatta med Zina Al-Dewany klockan 09.00 eller ställ dina frågor redan nu.

  • 25 maj 2022

    Det är helt obegripligt att de borgerliga partierna, Almega, Timbro m fl kan fortsätta att nonchalera alla välbeforskade skevheter i vårt marknadsskolesystem. Glädjebetyg, segregation, orättvis skolpeng/resursfördelning i förhållande till ansvarsfördelning för kommunala skolor, lägre lärartäthet, färre behöriga lärare, avsaknad av bibliotek, matsalar, gympasalar mm mm mm. Sverige är det enda landet i världen som tillåter obegränsat privat vinstuttag ur skattefinansierade skolor- det är ett fakta som talar för sig självt! Utvärdera och reformera systemet! Det handlar om våra barns framtid!

    Eva Marcusdotter

    Hej Eva, den uppmaningen låter jag avsluta chatten i dag.

    Tack till er som var med den här gången.

    Zina Al-Dewany
  • 25 maj 2022

    En tydlig majoritet av svenska folket emot vinstuttag i skolan, enligt opinionsundersökningar. Men riksdagen verkar inte tycka som de som röstat. Är det inte dags att riksdagen representerar folkets vilja i den här frågan, och stoppar vinstjakten?

    Olivia Linander

    Hej Olivia! En relevant fråga, tycker jag.

    Zina Al-Dewany
  • 25 maj 2022

    Zina, du kommenterar inte de kommunala skolorna som, enligt statistik sätter glädjebetyg. Varför nämner du inte dem? /Tomas

    Tomas Eriksson

    Hej Tomas, statistiken visar ju att de stora friskoleföretagen är absolut värst när det gäller glädjebetyg. En anledning är att vara konkurrenskraftiga. Det är något som hotar rättssäkerheten i hela skolsystemet. Vad ska jag då säga om kommunala skolor menar du?

    Zina Al-Dewany
  • 25 maj 2022

    Gör om gör rätt. Avsluta detta av ALLA ANDRA LÄNDER idiotförklarade experiment!Gör skolan statlig. Stifta en lag på hur många heltids lärartjänster per elev som SKA finnas för att få likvärdiga möjligheter och som framför allt sätter maxgräns på 14 elever i varje klass. Studiero, tid för varje elev, mindre utanförskap på köpet vilket ger bättre resultat.

    Häxan Surtant

    Hej, det är nog många som håller med dig om att det är märkligt att vi som enda land i världen håller fast vid detta.

    Zina Al-Dewany
  • 25 maj 2022

    Hej

    Tycker att det är synd att alla friskolor hänga ut som vinstdrivande. Det finns föräldrar kooperativ, lärare kooperativ mm.

    jeanette

    Hej Jeanette, det är ingen som hänger ut alla friskolor. I artikeln är det de största koncernerna som pekas ut som boven bakom glädjebetygen.

    Zina Al-Dewany