Nytt rekord i utsläpp – unikt usla på klimatpolitik
Tidögänget har all anledning att skämmas på nationaldagen
Under 2024 ökade utsläppen från svensk ekonomi med nästan 6 procent. Det visar färska siffror från SCB.
Det är exempellöst uselt. I över 20 år har Sverige levererat stabila minskningar. Det finns bara två undantag: åren när när tillväxten studsade tillbaka efter finanskrisen och pandemin. Återhämtningen ledde då till utsläppsökningar.
Är det samma sak vi ser nu?
Nix. Ekonomin går fortfarande riktigt knackigt. 2024 var tillväxten endast en procent av .
Ställer du den procentenheten bredvid de sex som utsläppen ökade förstår du hur förbluffande uselt Tidöregeringens facit är.
Sorglig bedrift
Att öka utsläppen så mycket när ekonomin gått dåligt är i sig en bedrift. I modern kontext är det ett historiskt dystert rekord. Ett som statsminister Ulf Kristersson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kan sätta på meritlistan.
När vi imorgon firar nationaldagen är alltså klimatpolitiken inte något vi kan stoltsera med, milt uttryckt.
Du gamla, du fria, låt utsläppen stiga.
Misslyckandet är politikernas. Omställningen går inte snabbt nog. Ska marknadsekonomin leverera i tid måste den skruvas i betänkligt.
Ansvaret går inte att lägga på individer. För att kunna leva fossilfritt måste det skapas alternativ. När inte tågen går som de ska blir fossildrivna transporter det som finns tillgängligt. Elbilarna är för dyra för de allra flesta. Industrierna kan inte räkna med tillgång till den billiga förnybara elproduktion de behöver för att kunna ställa om.
Har gett upp
Var är de avgörande satsningarna på ny och rustad järnväg? Var är de stora elbilspremierna som bör riktas mot landsbygden? Varför skapas inte förutsättningar för en stor expansion av vindkraften?
Inget av det regeringen gör kommer ens i närheten av att räcka till. Tvärtom. På flera fronter sätts käppar i hjulen. Att snåla in på satsningar på stamnäten så att viktiga vindkraftsparker till havs stoppas är ett typexempel på hur regeringen skjutit omställningen i sank.
Vi lever i osäkra tider. Det är krig i vår omvärld. Donald Trump rubbar både världshandeln och säkerhetssamarbeten. Som svar ska vi rusta upp försvaret. Vi ska öka vår självförsörjning och få fart på ekonomin.
Men vi får inte glömma uppdraget att investera i den teknik och de levnadssätt som krävs för att bevara planeten. Att ge upp är inte ett alternativ. När utsläppen ökar med sex procent pekar tyvärr allt på att det är precis vad regeringen gjort.
