Fusk och fiffel är lika farligt som gängvåld

Ny myndighet är ett steg på vägen

Fusk med trygghetsstöd eller fiffel med anställningsvillkor skapar naturligtvis inte lika stora rubriker som sprängningar eller mord på öppen gata. Men precis som narkotikahandel, smuggling och vapenvåld hotar välfärdsbrottslighet och arbetslivskriminalitet grunderna för samhället.

Hur ska vi kunna lita på socialförsäkringssystemet om det finns några som systematiskt lyckas missbruka reglerna och plocka ut pengar de inte har rätt till? Och varför ska en företagare i bygg- eller transportbranschen göra rätt för sig om hon eller han gång på gång förlorar kontrakt till fuskare?

Offensiv mot fusket

Regeringens besked att man nu också går till offensiv mot fusket och fifflet är välkommet. Frågan är, kommer dagens åtgärder att räcka? Kommer de ens att göra någon större skillnad?

Att starta en ny myndighet måste tillhöra ett av de mest klassiska tricken för att visa politisk handlingskraft. Det kan vara lite som att tillsätta en utredning. Ett tecken på att man vill göra något, utan att riktigt veta vad.

Inga stora pengar

Somliga kommer säkert att betrakta dagens besked från Magdalena Andersson på precis det sättet. Som en politisk signal, inte så mycket mer. I relation till de andra budgetnyheter som just nu portioneras ut rör det sig dessutom inte om väldigt mycket pengar. Totalt innebär regeringens offensiv 200 miljoner kronor mer om året till olika myndigheters kontroller.

Den politiska oppositionen har också redan hunnit anklaga regeringen för saktfärdighet. Det är verkligen en trött och förväntad reaktion.

Bättre samarbete

Sanningen är att den nya myndigheten kan komma att få en nyckelroll i kontrollerna av utbetalningarna från välfärdssystemen. Möjligheterna att fuska blir mindre om det är en instans som har ansvaret för att betala ut pengarna. Vad oppositionen än säger borde den nya myndigheten dessutom leda till bättre samarbete och mer samordning mellan myndigheterna.

Det är mycket mer än saktfärdighet.

Samma sak gäller pengarna. 200 miljoner kronor om året betyder att det kommer att genomföras fler kontroller ute på byggarbetsplatser, städföretag och restauranger. Fler lastbilar kommer att kunna kontrolleras på våra vägar och fler bolag som missbrukar illegal arbetskraft kommer att åka fast.

Dagens förslag kommer inte att räcka och det kommer kanske inte att skapa de största rubrikerna, men om vi vill försvara människors förtroende för samhällsordningen måste arbetet mot fusket stärkas.