Bananpizza och facket är finare än kungen

Åkesson är avundsjuk på första maj

Sverigedemokraterna vill avskaffa första maj som helgdag.

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges allra första kung. Det skedde i Strängnäs 1523 den 6 juni, vilket är en av anledningarna till att datumet är Sveriges nationaldag.

Den nuvarande kungen, Carl XVI Gustaf, har också anledning att fira. På valborgsmässoafton igår fyllde han 77 år, och i september har han varit kung i 50 år och är därmed Sveriges genom tiderna längst regerande monark.

Två stora anledningar för svenskarna att fira ordentligt under 2023 alltså. Det tycker åtminstone Hjalmar Olsson, frilansproducent och projektledare för "Gustav Vasas intåg i Stockholm 500 år".

Svalt 500-årsfirande

I en debatt i P1 nyligen uttryckte han en besvikelse över att dessa jubileum inte är tillräckligt uppmärksammade. Han menar att 1523 är ett ”jätteår” i svensk historia och det år då grunden lades till det Sverige vi lever i idag.

Gustav Vasas så kallade befrielsekrig innebar slutet för Kalmarunionen, som var en union mellan Danmark, Norge och Sverige i 126 år.

Men till skillnad från många andra länder som varit ockuperade är det få svenskar som tycker att självständigheten är något att fira. Få museer uppmärksammar jubileet och i Stockholm är inga särskilda arrangemang inplanerade från stadens sida.

– Var är staten i firandet av vårt lands 500 årsjubileum?, frågar Hjalmar Olsson i radion.

Stark arbetarrörelse

Men i Sverige har nationalismen historiskt sett varit mer framåtblickande än nostalgisk. Mycket tack vare att vi haft en stark arbetarrörelse under 1900-talet. Det menar Jonas Engman, etnolog vid Nordiska Museet som har forskat om kollektiva firanden.

– Arbetarrörelsen har istället för nationen hyllat demokratin – och internationell solidaritet, säger Engman i P1-debatten med Hjalmar Olsson.

Nationaldagen den sjätte juni blev inte en officiell helgdag förrän 2005. För de flesta av oss är det mest en välkommen ledig dag i den svenska försommaren. Första maj däremot är en speciell dag för många. Arbetarnas dag, en dag för kamp men också för firande av stora segrar.

Svenska värderingar

Det är tack vare arbetarrörelsens organisering och tuffa strider som vi har fått kollektivavtal med åtta timmars arbetsdag, fem veckors semester, betald föräldraledighet och socialförsäkringar om vi blir sjuka eller arbetslösa. Alltså mycket av det som gör en stolt över Sverige.

Etnologen Jonas Engman menar att nationaldagen inte är en bra mätare för svenskarnas förhållande till det nationella.

Till skillnad från Norge, Frankrike och USA har den 6 juni aldrig varit en dag då vi ger oss ut på gator och torg och viftar med flaggor. Däremot kring sport- och kulturevenemang, som när Sverige vann VM-brons i fotboll 1994 eller när Sverige tävlar i Eurovision, plockas de gulblåa vimplarna fram.

Bananpizza och tacos

När norrmännen firar 17 maj kan vissa ibland sucka avundsjukt över den nationalistiska yran och sammanhållningen som de verkar ha på ett annat sätt än vi.

Men det finns något oerhört sympatiskt i Sveriges mer återhållsamma förhållningssätt. Kanske handlar det om trygghet, att vi är det enda land i världen som haft fred i mer än 200 år. Det får oss möjligen mer öppna mot omvärlden och framtiden på ett sätt som gör oss rätt unika.

Blott Sverige svenska bananpizzor och fredagstacos har.

Vi är idag ett mångkulturellt samhälle som hålls ihop av värderingar kring solidaritet. Det märktes inte minst i årets avtalsrörelse där landets fackföreningar tog ett enormt ansvar för att trycka tillbaka den skenande inflationen.

Man önskar bara att de verkliga makthavarna, regeringen och Riksbanken, kunde visa samma ansvarstagande. Men det är också därför första maj inte bara är ett nostalgiskt vingslag från historien. Dagen är en påminnelse om att kampen för våra rättigheter alltid måste hållas vid liv. Ingen kommer frivilligt ge oss högre pensioner, en fungerande välfärd eller våra reallöner tillbaka.

SD vill avskaffa 1 maj

Under våren har Sverigedemokraterna motionerat om att reformera regeringsformen, som är Sveriges viktigaste grundlag. De vill att första maj ska ersättas med en dag som har koppling till det ”svenska arvet”.

Vad de menar är ganska oklart. Vilket ”arv” då? Sin egen historia kan vi vara ganska säkra på att de inte vill fira. Inte heller det Sverige och svenska folk som faktiskt finns.

Fast svaret är nog ganska enkelt: regeringens underlag gillar helt enkelt inte organiserade arbetare och människor som står upp för sina rättigheter.

Eller så är de bara avundsjuka.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.