Nu blir EU världsbäst på klimatarbete

Svenska politiker bör inspireras av klimatpaketet

I veckan presenterade EU-kommissionen sitt klimatpaket. Förslaget ska få unionen att nå 55 procents minskning av utsläppen till 2030. Den innehåller många förbättringar av EU:s klimatpolitik, som en välbehövlig skärpning av utsläppshandeln, ett stoppdatum för produktion av fossildrivna bilar, satsningar på fossilfri infrastruktur (som laddstolpar) och ett förslag på klimattullar.

Kommissionens förslag har dock en bit kvar. Både Europaparlamentet och medlemsstaterna ska säga sitt innan det blir verklighet. Vi lär få se långa diskussioner och många kompromisser innan allting ligger på plats. Men kompromisserna får inte innebära ambitionssänkningar från de högt ställda målen.

Känsliga förhandlingar

Klimatpolitik är känsliga saker. Stora delar av EU-ländernas ekonomi kommer behöver omformas. Samtidigt riskerar de effektivaste klimatåtgärderna att slå hårdast mot unionens låginkomsttagare, vilket kan bli en grogrund för frustration och missnöje. Behovet att kompensera vanligt folk för deras bidrag till omställningen har påtalats om och om igen både i Sverige och utomlands.

Skillnaderna är stora inom unionen i vilka förutsättningar som finns inför den stora förändring som väntar.

En stor del av EU:s befolkning lider till exempel av så kallad energifattigdom. Det innebär att människor inte har råd med grundläggande saker som uppvärmning av bostaden. Jämför det med debatten i Sverige som redan producerar mycket fossilfri energi och där vi mest pratar om framtidens energiförsörjning.

Alla politiska nivåer behöver göra sitt för omställningen

I omställningen som väntar kan detta kanske vara den största utmaningen för unionen. För samtidigt som ambitionerna måste hållas höga måste rättvisa vara ledordet.

Kommissionen föreslår därför en social fond som ska kompensera utsatta hushåll och samhällen för de ojämna kostnader som kommer krävas inledningsvis. Det är ett spännande förslag som kan vara avgörande för att kunna uppnå de högt uppställda målen.

Men om det stödet ska hållas intakt och omställningen ska lyckas måste alla politiska nivåer i medlemsstaterna omfamna omställningen. Det innebär att genomföra politik som faktiskt ligger i nivå med utmaningen. Och det gäller lika mycket Sverige som Bulgarien.

När extremvädren visar vart vi är på väg är detta är en välbehövlig knuff i ryggen för svenska politiker. Nu krävs ett helhjärtat fokus för att rädda planeten.

Följ ämnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.