Atle Morseth Edvinsson

Publicerad:

Låt mormor leva så blir hon glad

Mer tjat biter inte på 20-åringar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ungdomarna sprider smittan men det är de äldre som drabbas.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Ungdomarna sprider smittan men det är de äldre som drabbas.

Spridningen av coronaviruset har ökat varje vecka sedan början av september. Samtidigt kommer larm om att unga inte tar till sig av uppmaningar om att minska smittan.

Det är dags att sluta tjata på dem och istället ta till en metod som faktiskt funkar.

Tidigare under hösten beskrev Anders Tegnell åldersgruppen 20-29 år som smittspridningens motor. Den bilden fortsätter att vara relevant. Över 18 000 av de bekräftade fallen i Sverige tillhör den gruppen. Bara elva av dem har dött.

Pandemin drabbar någon annan men det ger tydligen inte ungdomarna några samvetskval. De festar på med glatt humör.

I Göteborg är en stor del av den senaste tidens spridning relaterad till bland annat just nattlivet. Det berättade Sveriges Radio förra veckan.

”Orka bry sig”

Runtom i landet försöker myndigheter påminna unga om att pandemin inte är över och att fortsätta hålla avstånd. Där går de nog bort sig.

Det är naivt att sätta hoppet till ännu en bild på två personer med en älg emellan sig. A4-blad med information om att det är viktigt att tvätta händerna och hålla avstånd har ju inte varit särskilt effektiva hittills, vad det verkar.

Vi talar trots allt om personer i 20-årsåldern. De har blivit vuxna nu, flugit ur boet och ska stå på egna ben. Om det är något som får dem att bry sig mindre om en fråga - hur viktig den än är - så är det mer tjat.

Suckande pappor kommer inte att få dem att städa sina lägenheter. Ältande mammor når knappast fram med ännu en drapa om vikten av att pensionsspara. En påminnelse från myndigheterna lär tas emot med samma entusiasm som när det landar ett inkassobrev på hallmattan.

Använd mormor

Men det finns något som biter på de unga smittspridarna. Mor- och farföräldrarna. De som i slutänden drabbas av att ungdomarna prompt ska ut på stan när det blir helg. Metoden är vida känd.

Ingenting är så effektivt som att säga till en 25-åring att "mormor skulle bli jätteglad om du slog en signal". Att i det läget inte ringa mormor får hen att må otroligt dåligt. Säg så tillräckligt många gånger och ungdomen utvecklar snart en egen drivkraft att höra av sig.

Myndigheterna borde låna strategin och lansera en offensiv "mormor skulle bli jätteglad"-kampanj. Det skulle funka bättre än mer tjat.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om texten och varför unga vuxna inte håller sig till riktlinjerna. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Atle Morseth Edvinsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: