”SD är ett hot mot svensk demokrati”

Olle Wästberg är oroad över Liberalernas sidbyte

”Jag känner stor bitterhet”, säger liberalen Olle Wästberg om sitt gamla partis öppning mot Sverigedemokraterna. I en ny bok varnar han för att högerpopulismen kan hota den svenska demokratin i grunden.

Olle Wästberg har varit medlem i Liberalerna i 55 år, minst, som han uttrycker det. När jag ringer honom befinner han sig i sommarhuset på Fårö och är oroad över sitt gamla parti. Nyamko Sabunis besked att lämna januarisamarbetet och stötta en borgerlig regering som kommer att vara beroende av Sverigedemokraternas röster beskriver han som en sorg.

– Jag känner en stor bitterhet, säger han om Nyamko Sabunis sidbyte.

Olle Wästberg.


Men om han kommer att byta parti för första gången i sitt vuxna liv låter han vara osagt.

– Jag säger som Bengt Westerberg och Maria Leissner, jag väntar till efter landsmötet och valkampanjen innan jag bestämmer mig för vad jag ska rösta på och om jag ska lämna partiet.

Varnar för att öppna mot SD

Olle Wästberg har varit riksdagsledamot och statssekreterare för Folkpartiet, som Liberalerna tidigare hette. Men han har också en bakgrund som diplomat, ledarskribent och chefredaktör på Expressen. Nyligen fyllde han 76 men är fortfarande ständigt aktuell i debatten, nu senast med boken Den hotade demokratin – så kan den räddas i populismens tid (Ekerlids förlag 2021). Med den ställer han sig i den rad av författare, som Anne Appelbaum, Masha Gessen, Madeleine Albright med flera, som har varnat för den nya auktoritära högerpopulismens framväxt och för att borgerliga partier försöker rida på tigerns rygg.

– Det är klart att boken är en varning, säger Olle Wästberg. Det finns en oro inför framtiden, vi har en utveckling i hela Europa där högerpopulister har stärkts de senaste valen. Vi ser en liknande utveckling även i Sverige, där M och KD men även Nyamko Sabuni har öppnat upp för SD på ett oroande sätt.

I praktiken skulle den svenska demokratin kunna avvecklas inom loppet av 14 månader

Han menar att det är mycket i svensk demokrati som ligger vidöppet, särskilt grundlagarna. Vi är sannolikt det land i Europa där man lättast kan ändra grundlagen. I praktiken skulle den svenska demokratin kunna avvecklas inom loppet av 14 månader.

– Riksdagen skulle med en rösts majoritet kunna ta bort demokratin och då skulle statsministern kunna utlysa ett nyval. Och om det blir samma majoritet igen skulle riksdagen kunna fastställa den nya grundlagen.

I år firar svensk demokrati och allmän rösträtt 100 år. Det är så pass lång tid att vi har vaggats i en falsk trygghet om att demokratin är beständig, menar Olle Wästberg.

– Tidigare hade man ingen anledning till oro men nu har vi det.

Särskilt oroad är han över SD:s syn på fria medier och opinionsbildning. Även skolan skulle kunna bli en måltavla, menar Olle Wästberg, och säger att partiet sannolikt skulle driva på för en mer nationalistisk läroplan.

Finland som förebild

Trösklarna till att förändra grundlagarna måste höjas, skriver han i boken och lyfter fram Finland som en förebild. Där kan man med en rösts majoritet lägga ett förslag om grundlagsändring, sedan får man invänta ett ordinarie val och sedan måste ett beslut tas med tvåtredjedels majoritet i riksdagen.

– Det är en sorts säkerhet och så ser det ut i de flesta europeiska länder, säger Olle Wästberg.

Skälen till att han själv blev folkpartist och inte socialdemokrat, som klasskamraten Björn von Sydow, var att FP var för enprocentmål i biståndet, öppen för invandring och för bojkott av Sydafrikas apartheid som inte S var då. Ett samarbete med M, KD och SD skulle sannolikt minska biståndet och stänga gränserna, konstaterar han.

Hur tycker du L borde ha hanterat sitt dåliga opinionsläge?

– Jag tycker Liberalerna borde vara tydliga med att man är ett oppositionellt mittenparti och inte vara så fokuserad på regeringsfrågan hela tiden. Jag har väldigt många bekanta som lämnat partiet och nu stödjer Centerpartiet istället. Det naturliga hade varit att driva ungefär den linje som Annie (Lööf) gör. Det går ju bra för henne.

Chatta med Jonna Sima om texten klockan 09.00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    19 maj 2021

    Många frågor idag, ledsen att jag inte hinner svara er alla. Tack för att ni tog er tid att chatta. Hoppas ni får en solig onsdag, så hörs vi snart igen!

  • Jonna Sima
    19 maj 2021

    Jag kan hålla med dig om att det blir tjatigt. Och särskilt när man bara pratar om vad partierna är emot, inte vad de är för! Jag tror att S strategi att sätta välfärden först och trycka tillbaka gängkriminaliteten är en bra prioritering i det här läget. Hoppas de utvecklar förslag på de områdena som människor känner tilltro till inför nästa val.

  • 19 maj 2021

    Dag ut och dag in pratas det om SD. Vad kommer Socialdemokraterna att göra om de behåller makten?

    Alexander
  • Jonna Sima
    19 maj 2021

    Jag tycker också det är konstigt med alla dessa låsta positioner. Nu har vi åtta partier i riksdagen och då får man laga efter läge. Det kräver svåra och svidande kompromisser och avvägningar. Det är bara att gilla läget, precis som du säger.

    Men det verkar inte ha sjunkit in hos några andra än S och MP som styrt landet de senaste åtta åren och vet att det kostar mycket, men att man även kan få igenom en hel del bra politik vid makten.

  • 19 maj 2021

    Håller med Anders Lindberg att det är helt omöjligt att säga hur en kommande regering ser ut beroende på att VP:s medlemmar gör revolt och inte vill sitta i en regering med Centerpartiet och det är samma tonläge från Annie Lööf.

    Stängda dörrar gör att vi kommer att få det svårt att få en regering som kan få igenom reformer i riksdagen vilket innebär att det mesta stannar upp och utreds till vägs ände och mycket lite kommer att hända även under nästa mandatperiod.

    Det är bara att gilla läget!

    Nicke

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.