Löfven har inte råd att låta känslorna styra

Samarbetet med Vänstern måste räddas

Per Bolund och Stefan Löfven lyssnar på när partiernas representanter motiverar sina röster i misstroendeomröstningen.

Gårdagens bilder från riksdagen är historiska. Stefan Löfven och Per Bolund i sina munskydd längst fram i statsrådsbänkarna medan partirepresentanterna motiverade hur de tänkte rösta i misstroendeomröstningen. Stora ord om ansvar och brist på ansvar.

Löfven, Bolund och de andra kunde bara lyssna och tugga i sig.

Ingen svensk statsminister har avsatts av riksdagen, inte före gårdagen. 181 ledamöter röstade för Sverigedemokraternas begäran om misstroende. 109 röstade med statsministern.

Politikens villkor

Kanske funderade Stefan Löfven på politikens villkor där bakom munskyddet. På presskonferensen efter omröstningen försäkrade han visserligen att han inte kunde går runt och fundera på sina privata känslor, men visst kan man undra.

Hans Karlsson, målare, LO-ledare och arbetsmarknadsminister mellan 2002 och 2006 funderade en del på varför arbetet i regeringen var som det var. Han brukade säga att politiken förvånade honom och så småningom förstod han varför. Som facklig företrädare behövde han inte fundera på om motparten var ute efter hans jobb. I politiken tvingades han utgå från just det.

Stefan Löfven kan ha tänkt något liknande där han satt i statsrådsbänkarna.

Handlar mest om makt

Gårdagens omröstning handlade om en massa saker. Bostadspolitik och marknadshyror naturligtvis. Politisk prestige och taktik. Men framför allt handlade omröstningen om makt, och om vem som ska få nycklarna till statsministerbostaden i Sagerska palatset.

Ingen tror att Jimmie Åkesson valde att lämna in sin begäran om misstroendeförklaring därför att han ville hjälpa Nooshi Dadgostar. Ingen tror heller att Ulf Kristersson röstade för att avsätta statsministern därför att han ogillar marknadshyror, eller att Ebba Busch vill sparka Löfven därför att socialdemokraternas förlorat kontakten med sina väljare.

I stället såg vi prov på ett politiskt system som gått i baklås.

Kartan stämmer inte

Svensk politik har orienterat efter en karta som inte längre stämmer med verkligheten under många år nu. I går resulterade det i en regeringskris.

Efter gårdagens omröstning stormar känslorna bland politikerna. Känslor av svek eller av segerrus. Vunnen prestige, och förlorad. Stefan Löfven har som sagt inte råd att låta det styra. Han spelar ett spel där motparten alltid är ute efter hans jobb, och just nu måste han spela det så att landet skadas så lite som möjligt.

Ett snabbt extraval är nog den bästa lösningen.

Det betyder också att hitta en väg tillbaka till ett samarbete med Vänsterpartiet. Alternativet är nämligen den mest högerkonservativa regering Sverige haft i modern tid. I så fall blir gårdagens omröstning dubbelt tragisk.


Riksdagen har röstat och Stefan Löfven har mindre än en vecka på sig att hitta en lösning, avgå eller utlysa extra val. Samtidigt blir alternativen allt färre. Centern vill inte prata med Vänsterpartiet, Vänsterpartiet vill inte stödja en regering som genomför centerpolitik och Liberalerna ”eftersträvar” en regering med Kristersson i spetsen.

Och mandatfördelningen i riksdagen ser ut som den gör. Så vads ska Stefan Löfven göra? Går det att lita på Vänsterpartiet? Och går det att resonera med Centerpartiet?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    22 juni 2021

    Klockan har passerat halv tio. Den politiska processen fortsätter och vi lär få återkomma till regeringsfrågan i den här chatten.

    Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med synpunkter och frågor och kan bara beklaga att jag inte kunnat svara på fler.

  • Ingvar Persson
    22 juni 2021

    Hej S.

    Om vi struntar i ord som maktgalenskap har du så klart rätt att ingen röstade för det här regeringsunderlaget. Problemet är ju att ingen röstade för något annat regeringsunderlag heller. Jag tro som jag har skrivit att vi behöver ett extra val, men jag tvivlar på att det kommer att resultera i att de politiska alternativen blir mycket tydligare.

  • 22 juni 2021

    Det har väl varit känt länge att många vill bli av med regeringen?Ingen röstade på sagda koalition utan vi fick glatt acceptera den. Maktgalna-Annie, ett Miljöparti som gjort mer skada än nytta och Socialdemokrater som hamnat så långt ifrån deras egna politik att det bara varit skrattretande.

    Ett extraval är något vi faktiskt behöver den här gången, så folket får säga sitt.

    S
  • Ingvar Persson
    22 juni 2021

    Hej Göran.

    Vi får väl se om vi får vänta till nästa år på ett val. Och just nu tycks ju inte Löfvens problem vara att försöka hänga av politiskt stöd, utan snarare att försöka behålla det.

  • 22 juni 2021

    Alla och då menar jag alla här på jobbet säger exakt samma sak och det är!

    Häng av MP omedelbart innan valet 2022 om Socialdemokraterna ska kunna locka SD väljare tillbaka annars fortsätter utförsbacken och Socialdemokraterna kommer att bli mindre och mindre för varje val.

    Göran Andersson NCC

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.