L blandar ihop politik med sina plånböcker

Om Johan Pehrsons bisyssla är laglig har något gått fel

I dag kunde Aftonbladet avslöja hur Johan Pehrson har ekonomiska intressen i ett företag som erbjuder ordningsvakter. Samtidigt driver han att staten borde finansiera fler ordningsvakter. Dessutom vägrar han till en början ställa upp på intervju.

Den vanligtvis pratglada partiledaren Johan Pehrson (L) blev plötsligt knäpptyst.
Eller, helt tyst är han inte. Han skickar ett sms där han skriver att han har en ”superfull kalender”. När han väl går med på en intervju menar han att det är ”helt oproblematiskt”

Är en hjärtefråga

Ordningsvakter verkar vara en av Pehrsons hjärtefrågor. Både han och Liberalerna som parti har jobbat för att miljarder kronor ska betalas till kommuner för att de ska satsa på ordningsvakter.

Utöver det var de med och tillsatte en utredning för att se över ordningsvakternas roll. Utredningen kom fram till att det behövs fler, med mer flexibla arbetsuppgifter.

Samtidigt äger Johan Pehrson (L) tio procent av ett företag som äger flera bolag, varav ett är bevakningsföretaget Securus som erbjuder ordningsvakter. Bolaget ser ljust på framtiden tack vare lagändringar som bland annat Liberalerna fått igenom. Nu efterfrågas fler privata företag som erbjuder ordningsvakter än tidigare.

Även socialdemokrater skyldiga

Det är en vanlig men naiv inställning som fler politiker än Johan Pehrson har haft. Vi har flera exempel på såväl socialdemokrater som moderater där det varit svårt att skilja personlig vinning från politiska beslut. I Pehrsons fall kan det lika gärna handla om att han försöker säkra sin framtid om partiet åker ut ur riksdagen.

Det ser inte strålande ut för ett parti som Liberalerna. De är redan ökända för sina kopplingar till lobbyister, och hur de utformar sin politik efter särintressen. Som den förre partiledaren Lars Leijonborg som jobbat hårt för friskolor. Efter sin tid som partiledare blev han konsult och ordförande för Friskolornas riksförbund.

Stinker korruption

Den tidigare partiledaren Nyamko Sabuni blev även hon anklagad för att gå privata intressens ärenden, och för att låta sin politik styras av lobbyister. Detta stärktes av ett avslöjande i Svenska dagbladet. I sitt första tal som partiledare pratade hon nämligen om en elektrifieringskommission. Det visade sig vara ett beställningsjobb från Scania.

Att sådana här skandaler dyker upp börjar bli allt vanligare. Och det kommer fortsätta så länge vi inte har ett tydligare och hårdare regelverk för politiker och deras ekonomiska intressen. För oavsett om det är lagligt eller inte, stinker sådana här historier korruption.