Mejla

Ingvar Persson

Upp till kamp för värdiga pensioner

En politisk strid väntar Löfven

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Susanna Gideonsson talade om pensionärernas villkor.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N
Susanna Gideonsson talade om pensionärernas villkor.

LEDARE

Jobben, välfärden och jämlikheten, inte minst i skolan. Tonen i Stefan Löfvens tal på årets första maj må ha varit nedtonad, men det politiska innehållet tangerade många de senaste årens riktigt stora politiska frågor.

I skolfrågan satte Stefan Löfven ner foten. Dagens system där föräldrar ställer sina barn i kö till populära skolor redan när de är nyfödda måste göras om. Ordningen där privata skolor kan göra vinster på ersättning för ett ansvar de inte har kan inte fortsätta.

Det blir bråk

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N
Stefan Löfven

När det ska genomföras kommer det att orsaka bråk, inte minst med mäktiga lobbyintressen.

Ändå är det politiska strider vi känner igen. De har utkämpats förut, även om de just nu delvis dolts av januariavtal och pandemi.

En fråga som däremot i snart 30 år befunnits sig i ett slags politiskt mörkrum är pensionerna. Sedan uppgörelsen 1994 har en bred majoritet av riksdagens partier skött debatten i den gemensamma pensionsgruppen.

Villkoren för landets pensionärer

Nu kräver LO:s Susanna Gideonsson att villkoren för landets pensionärer kommer upp på bordet. Ett långt arbetsliv ska inte leda till en fattig ålderdom.
Det finns goda argument för breda överrenskommelser i pensionsfrågan. Systemet ska ju leverera trygghet under många mandatperioder. Samtidigt får strävan efter enighet inte bli ett sätt att dölja viktiga samhällsproblem.

LO:s krav borde inte vara kontroversiella. De handlar om att avgiften till pensionssystemet höjs så att det på sikt kan hålla löftet till landets äldre. Dessutom vill man att den som slitits ut av sitt jobb inte ska behöva ta ut sina pensionspengar i förtid för att överleva.

Så är det ofta idag, och när pensionsåldern höjs kommer problemen att växa. Med dagens regler riskerar en 63-åring vars kropp inte längre kan utföra ett tungt jobb att tvingas välja mellan att ändå jobba vidare och bli ännu sjukare eller att ta förtida pension.

Ventil behövs

Konsekvenserna blir orimliga i båda fallen.

- Vi behöver en ventil, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i veckan på ett seminarium organiserat av fackförbundet Byggnads och tankesmedjan Katalys.

Det är precis det LO nu kräver.

Det borde som sagt inte vara kontroversiellt, men det kan det mycket väl bli. Att förstå villkoren i ett arbetsliv som sliter ut människors kroppar brukar inte vara de borgerliga partiernas bästa gren.

Arbetarnas stora dag är rätt tillfälle att ta upp villkoren för landets pensionärer. I dag gjorde LO det.

Det är faktiskt inte en sekund för tidigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.